Naslovna Featured Istaknuto Kulturni centar Novi Pazar obeležava Dan ZAVNOS-a

Kulturni centar Novi Pazar obeležava Dan ZAVNOS-a

kulturni-centar-novi-pazar-obelezava-dan-zavnos-a

NOVI PAZAR – Kulturni centar Novi Pazar, skoro deceniju, u kontinuitetu, obeležava 20. novembar – Dan ZAVNOS-a. I ove godine su za publiku, građane Novog Pazara i šire, pripremili prigodne programe povodom ovog praznika.

Dana 19. novembra 2021, sa početkom u 19.30 sati, u Galeriji Kulturnog centra biće otvorena likovna izložba „Jesenji likovni salon“.

Dana 20. novembra 2021, u Foajeu KC-a, sa početkom u 13.00 sati, biće održana tribina: „Živeti ideju antifašizma“, s ciljem da podsećanja na osnovnu ideju ZAVNOS-a, a to je „antifašizam“ i kako ostati dosledan toj ideji danas. O ovoj temi će govoriti: prof. dr Rifat Redžović (predstavnik Gradske uprave Novog Pazara), prof. dr Sead Šemsović (Univerzitet u Sarajevu), Salko Luboder (Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, Podgorica), Vahid Demirović (NB “Dr Ejup Mušović”, Tutin) i Hasna Ziljkić (Kulturni centar Novi Pazar).

U delu programa nastupiće i Omladinski hor Novi Pazar, koji vode profesorice muzike Mubera Škrijelj i Alma Karišik.

Gosti će, istoga dana, moći pogledati izložbu ručnih radova i narodne umetnosti, u kojoj učestvuju učenici Škole za dizajn Novi Pazar, Udruženje „Pazarski bazar rukotvorina“ i pojedinci. Gost izložbe biće: Zorica Jovićević, „Vez majke Hrabrost“, iz Ivanjice.

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane. Projekat povodom obeležavanja Dana ZAVNOS-a podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Novi Pazar.

Dan ZAVNOS-a, u opštinama gde živi bošnjačko stanovništvo odomaćen je i izraz Dan Sandžaka, je dan koji Bošnjaci obeležavaju u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka, u Pljevljima 1943. godine.

Bošnjački nacionalni blagdani u Srbiji utvrđeni su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog veća, a potvrđeni Odlukom Saveta Republike Srbije za nacionalne manjine.

indeksonline.rs

Exit mobile version