Kulturni centar na Dan ZAVNOS-a

U organizaciji Kulturnog centra Novi Pazar i ove godine svečano je obeležen 20.novembar, Dan ZAVNOS-a, odnosno Dan Sandžaka. Tim povodom održana je tiribina pod nazivom ”Živeti ideju antifašizma”, nakon koje je otvorena izložba ručnih radova i narodne umetnosti.

Tribina je organizovana u cilju podsećanja na osnovnu ideju osnivanja ZAVNOS-a, a to je antifašizam, sloboda i zajedništvo svih građana Sandžaka. O ovoj temi govorili su: prof. dr Sead Šemsović, profesor na Univerzitetu u Sarajevu i na Univerzitetu u Novom Pazaru, Salko Luboder,  direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, sa sedištem u Podgorici, Vahid Demirović, direktor bilioteke dr Ejup Mušović u Tutinu i ispred Gradske uprave Novi Pazar član Kabineta gradonačelnika prof.dr Rifat Redžović.

Ovo je bila prilika i za promociju tradicionalnih vrednosti uz učešće predstavnika  različitih kultura na ovim prostorima.

Izložbom ručnih radova predstavili su se učenici Škole za dizajn Novi Pazar, Udruženje „Pazarski bazar rukotvorina“, i poznati i manje poznati pojedinci: Suada Kurpejović, Zurifa Mekić, Dženita Lukač, Fifa Koca, Agnesa Ilijazi, kao i gošća iz Ivanjice, Zorica Jovićević, iz udruženja „Vez majke Hrabrost“.

Svečanu notu obeležavanju 20.novembra, Dana Sandžaka dali su članovi Omladisnkog hora Novi Pazar, kojim rukovode profesrocice muzike Mubera Škrijelj i Alma Karišik.

S.Lj.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO