KUD MLADIH NOVI PAZAR – PRAVI AMBASADORI NOVOG PAZARA

KUD mladih Novi Pazar okuplja preko 200 članova, to su novopazarski predškolci, osnovoškolci, srednjoškolci i studenti i sa ponosom predstavljaju svoj KUD, svoj grad i državu svuda u svijetu. Nakon održanog 1. godišnjeg koncerta u punoj sali Kulturnog centra Novi Pazar i predstavljanja 11 koreografija, “Mladi” su nastupali u Strumici, Makedonija, u Kartepeu, Turska, u Kiseljaku, Konjicu i Tarčinu, Bosna i Hercegovina, kao i u Ljoret de Maru i Barseloni, Španiji, kao i u Novom Pazaru i okolini.

Danas su njihovi najmlađi na gostovanju u Trsteniku, već u subotu su u Sjenici. Naredni veliki korak KUD-a je suorganizacija manifestacije u okviru Dana dijaspore, to su “Mostovi dijaspore” – Prvi internacionalni dečji festival folklora u Novom Pazaru. Njihovi članovi će biti domaćini

Djece iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Prizrena, Sjenice, Raške… Odmah nakon “Mostova dijaspore” slijedi gostovanje u Travniku i Tuzli, a po 3. put će ove godine gostovati u Turskoj u septembru. KUD intezivno radi na očuvanju i promociji novopazarske kulturne baštine i običaja, zato su sproveli akciju prikupljanja sredstava za nabavku nošnje, te se ovom prilikom zahvaljuju svim institucijama, firmama i sugrađanima koji su podržali akciju. Budući da vlada veliko interesovanje za upisom novih članova, najavljuju novi upis polovinom septembra ove godine!

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO