Krizni štab zaseda sutra, čeka se finalna odluka? Struka traži oštriju kontrolu, a ovo je jedini način za izlaz iz epidemije

Sednica Kriznog štaba biće održana najverovatnije u utorak, najavila je sinoć premijerka Ana Brnabić.

– U utorak ćemo razgovarati o aktuelnim temama, pre svega ponovo i ponovo i ponovo o vakcinaciji i šta još dodatno možemo da uradimo”, rekla je Brnabić gostujući na TV Pink.

Ona je navela da dosta zemalja skraćuje period između revakcine i treće buster doze sa šest meseci na pet o čemu će se razgovarati i danas na sastanku Nacionalnog tela za imunizaciju.

Na sednica Kriznog štaba, za okruglim stolom diskutovaće se o trenutno veoma nestabilnoj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji i pronalasku rešenja. Iako su o tome pojedini članovi štaba bili izuzetno glasni, još se nisu složili o uvođenju novih mera i ponovnog zaključavanja. Nisu bili jednoglasni ni po pitanju uvođenja kovid propusnica, pa zbog toga ostaje nejasno, šta je to što Krizni štab želi, i koje će to odluke pasti?

Skoro tri nedelje je prošlo od kada je premijerka Ana Brnabić nakon Kriznog štaba istakla da se država sprema za uvođenje kovid propusnica. Od tada Krizni štab nije zasedao, ali su gotovo svake nedelje u javnost izlazili državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i premijerka i gotovo ponavljali rečenice “sve je spremno za kovid propusnice” i “čeka se finalna odluka”.

Đerlek je otišao korak dalje pa je najavio da će ove nedelje zasedati Krizni štab na temu uvođenja kovid propusnica, pre svega u noćnim klubovima, barovima i kafićima jer to, kako je rekao, “nije protivustavno”.

Dr Tiodorović smatra da se novim merama ne bi mnogo postiglo

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, nedavno je istakao da situacija sa koronom više nije samo zdravstveni problem i da mora da se sprovede obimna vakcinacija, ozbiljno pooštravanje mera i oštro kažnjavanje.

– Imate sanitarnu inpekciju i komunalnu miliciju gde više od pola njih nije vakcinisano. Nije urađeno ni vakcinisanje vojske i policije, šta onda da kažemo za narod? Bitna je i individualna odgovornost. Ako u Švedskoj, na primer neko odbije vakcinaciju, šalju ga kod psihijatra ili psihologa. Pitam se šta bi bilo kod nas da bi se tako nešto desilo – rekao je epidemiolog gostujuči na TV “Prva”.

Epidemiolog tvrdi da se ne bi mnogo postiglo pooštravanjem mera.

– Siguran sam u to da ništa ne bi moglo da se uradi sa strožim merama iz prostog razloga što znamo šta je bilo prošlog puta kada je najavljen policijski čas.

“Bilo kakvo pooštravanje mera, skraćivanje radnog vremena, zatvaranje objekata… nas dovodi u sukob sa javnošću. Krizni štab i sa jedne i sa druge strane služi kao alibi, a ja postavljam pitanje, šta radi lokalna uprava?”, kaže Tiodorović i dodaje da se moramo ponašati da nam maske budu nešto sasvim normalno.

Navodi da mi i sada imamo mnogo njih koji ne nose maske po autobusu, kada ulaze u apoteku i u mnoge objekte.

Premijerka nije za uvođenje novih mera

Za uvođenja novih rigoroznijih mera nije ni premijerka Brnabić. Ona se izjasnila da ne veruje u restriktivne mere jer smatra da je vakcinacija jedini izlaz.

Prema njenim rečima, uvođenje restriktivnih mera dalo bi rezultate, koji bi se kroz neko vreme opet izgubili, pa bi opet trebalo uvoditi restriktivne mere što bi završilo u nebrojeno talasa.

– Zbog toga je strategija – vakcinacija građana Srbije, odnosno primanje prve i treće doze vakcina – istakla je ona.

Premijerka je ocenila da bi uvođenje restriktivnih mera sada kao u vreme kada vakcina nije postojala bilo priznanje da vakcinacija nije važna. Apelovala je na solidarnost i odgovornost kako bi se povećao broj vakcinisanih, i ponovila da država sama ne može da pobedi pandemiju nego da joj u tome treba podrška građana.

Kisić: Nove mere bi bile povlačenje pred virusom

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Kisić Tepavčević je uoči konferencije povodom Međunarodnog dana starih navela i da bi sve druge mere značile samo odlaganje izloženosti virusu i pasivno povlačenje pred njim.

– Vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija. Samo tako možemo da pobedimo ovu epidemiju. Nema alternative za vakcinaciju. Mi itekako imamo mere koje su na snazi, imamo inspekcije koje su na terenu po čitavoj Srbiji, ali nemamo policajce i kontrolore za svakoga od nas. Poslednjih dana imamo porast vakcinacije, ali nemojte da dočekamo da nam se neki član porodice razboli ili umre da bismo bili svesni koliko je ovaj virus opasan – poručila je Kisić Tepavčević.

 

Izvor: Kurir.rs/Blic

Foto: SLOBODAN MILJEVIĆ / TANJUG

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO