SEDNICA Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korona virusa biće održana danas u 10 u Palati Srbija na kojoj će se najpre razmatrati aktuelna epidemijska situacija.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je uoči sednice da će u ime Grada, beogradskih privrednika i Privredne komore Srbije (PKS), predložiti da se radno vreme ugostiteljima produži do 22 sata, kao i da im se dozvoli da emituju muziku i posle 17 sati, do vremena dozvoljenog za rad objekata.

Takođe, predložiće i da se dozvoli da u zatvorenim objektima bude prisutno više od 30 ljudi, pod uslovom da je obezbeđen prostor od četiri kvadratna metra po jednoj osobi. Vesić je to najavio na Fejsbuku u ponedeljak posle sastanka sa predstavnicima beogradskih kompanija koje posluju u sektoru usluga. Reč je o kompanijama koje, kaže, samo u Beogradu zapošljavaju 40.000 ljudi.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici PKS. Vesić je naveo i da je na sastanku dogovoreno da predstavnici beogradskih organizatora koncerata, kongresa i drugih javnih događaja, zajedno sa Gradskim zavodom za javno zdravlje, pripreme mere koje bi omogućile da se od marta ove godine počne sa organizovanjem manjih skupova, kongresa, svadbi i koncerata kako bi se društveni život grada što pre uspostavio.

Ministarka kulture za povećeanje publike u teatrima i bioskopima

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, najavila je da će danas na sednici Kriznog štaba predložiti povećanje broja posetilaca u bioskopima i pozorištima.

– Sadržaji iz kulture su pomereni u večernje sate. Predložiću sutra na novoj sednici Kriznog štaba da se omogući veće prisustvo publike u pozorištima i bioskopima, jer je veliki broj zaposlenih u kulturi u procesu vakcinacije, a u toj grupi su i scenski umetnici koji u pozorištima stvaraju sadržaj – kazala je Gojković u ponedeljak na onlajn konferencije za medije.

Naglasila je da su životi ljudi najvažniji i svrstavanje zaposlenih u kulturi na prioritetnu listu prijavljenih za vakcinisanje protiv korona virusa smatra najvećim uspehom Ministarstva kulture i informisanja od kada ga vodi.

Gojković je napomenula da je kultura u čitavom svetu među najugroženijim oblastima za vreme pandemije i da je bilo važno da ministar kulture i informisanja uđe u Krizni štab.

Ministarka je kazala da je, u saradnji sa relevatnim sindikatima, uspela da koriguje kolektivne ugovore i na taj način obezbedi zaposlenima u ustanovama kulture ceo iznos zarade, bez obzira na pandemijske posledice i njihova bolovanja.

– To je stvorilo sigurnost ljudima koji doprinose stvaranju sadržaja iz kulture. Imali smo malo vremena da predložimo korekciju budžeta Ministarstva kulture i informisanja sa onih 0, 78 posto na 0,97 posto. Smatram da je to važan pomak – kazala je Gojković.

Podsetimo, prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član štaba rekao je juče da jedan od razloga koji govori da ne bi trebalo popuštati mere i to što se povećava broj prvih pregleda u kovid ambulantama, kao i da lepo vreme usled kojeg su se mnogi opustili može dovesti do blagog povećanja broja obolelih.

– Raste nam broj prvih pregleda u kovid ambulantama, i još se javljaju porodične infekcije. Ima celih zaraženih porodica. Usled ovog lepog vremena je došlo do većeg opuštanja u smislu da nisu poštovali svi sve mere – najmanje jedan i po, dva metra razdaljine napolju i nošenje maske i dezinfekcija ruku u zatvorenom prostoru. To nam može dati verovatno blagi porast ili održavanje situacije na ovom sadašnjem nivou – kazao je prof. d Tiodorović i dodao da se i dalje vidi da kovid bolnice imaju veliki broj pacijenata.

Podsetimo, na poslednjoj sednici 29. januara Krizni štab je odlučio da do daljeg ne popušta epidemiološke mere. Mere koje su trenutno na snazi podrazumevaju da je radno vreme ugostiteljskih objekata i tržnih centara do 20 sati.

Izvor : Tanjug

Foto: Danas