KRIZNI ŠTAB: Sada veći rizik od zaražavanja nego pre desetak dana

BEOGRAD – Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je danas da u utorak medicinski deo Kriznog štaba nije imao osnova da zatraži pooštravanje mera protiv širenja virusa korona i upozorio da je sada rizik od zaražavanja veći nego što je bio pre desetak dana.

Dr Kon je na konferenciji za medije kazao da se prosečan broj zaraženih u Srbiji na dnevnom nivou kreće oko 1.800, a da je osnov za pooštravanje mera da broj novozaraženih bude iznad 2.000.

“Kada govorimo o pooštravanju mera nismo imali osnova, u utorak je bila poslednja sednica Kriznog štaba i nismo imali osnova da tražimo, ali smo imali osnova da tražimo da se ne razmišlja o popuštanju mera i da insistiramo da sve što je do tada bilo da se poštuje i da se maksimalno pooštri kontrola u toku praznika”, kazao je dr Kon i dodao da su za to dobili obećanja da će biti sprovedeno.

Ističe da je najvažnije da građani budu svesni da je rizik od zaražavanja sada veći nego što je bio pre desetak dana i da taj rizik ponovo raste.

Kako navodi, svi razumeju da je svima situacije i čuvanja od virusa korone “preko glave”, ali da je onima koji se direktno bore protiv virusa potrebna pomoć građana.

“Građani kada dođu u situaciju da sednu u kafić i skinu masku imaju utisak da je sve u redu. Taj privid lažne sigurnosti u ušuškanom ambijentu povećava rizik”, ukazuje dr Kon.

Kaže i da je problem ukoliko se desi veliki porast novozaraženih s obzirom na sprovođenje masovne vakcinacije.

Takođe, potrebno je uočavati krizne periode i upozoravati na njih, kaže dr Kon i podseća da je novi rizični period naredna četiri dana praznika.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO