Naslovna Featured Istaknuto Krizni štab odlučio: Donete dve mere

Krizni štab odlučio: Donete dve mere

krizni-stab-odlucio:-donete-dve-mere

Krizni štab Srbije odlučio je da ograniči okupljanje ljudi na maksimalno pet osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je na konferenciji za novinare da je to odlučeno na sednici danas.

“I kada je u pitanju raspust da on traje i za osnovce i srednjoškoce 11, 12. i 13. novembra”, rekla je ona i dodala da će to biti “mini-odmor”.

Ona je pojasnila da se mera okupljanja odnosi na organizovano okupljanje, te da je moguće da se u prostoriji nađe više od pet osoba ako za svaku ima četiri metra kvadratna, kako bi se održala fizička distanca.

“Ne odnosi se na školsku sredinu, na radnu sredinu, u takvim sredinama može pod obavezom da se obezbedi četiri metra kvadratna po osobi u prostoriji. Što znači da je udaljenost među osobama dva metra”, rekla je ona.

Ta mera se, kako kaže, odnosi na sve vrste proslava, kongresa, seminara i slično, to jest na sva organizovana okupljanja.

Kako je rekla, za pozorišta i bioskope i dalje važi do 500 osoba u prostoru, ali su iznete preporuke pod kojim uslovima.

“Za ulazak u salu gde je predstava i projekcija, znamo kako se sedi, to je procedura koja zahteva strpljenje”, kazala je dr Kisić Tepavčević.

“Kolika će biti uspešnost mera zavisi isključivo od nas”, napomenula je ona.

Dr Kisić Tepavčević rekla je da nije neočekivan porast broja slučajeva kovida 19.

“Svaki život je jako bitan, mi smo danas izgubili 10 sugrađana i ne može da nas uteši što je u drugim zemljama teža situacija”, rekla je ona.

Kisić Tepavčevićeva je rekla da imamo iskustvo od osam meseci brobe sa koronavirusom.

“Sve zemlje sveta imaju iste preventivne mere koje primenjuju sa većim ili manjim zakonskim okvirima, mi još uvek se nismo na neke najradikalnije mere u smislu ograničavanja kretanja i satnice rada odlučili”, rekla je ona.

Dodala je da je situacija izuzetno nepovoljna i nestabilna.

Ministarstvo prosvete potvrdilo

Prema odluci Kriznog štaba svi učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji imaće jesenji raspust od 11. do 13. novembra, dok je prvi radni dan ponedeljak 16. novembar, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Kako se navodi, Krizni štab je takvu odluku doneo na današnjoj sednici zbog trenutne epidemiološke situacije.

Ističe se i da je jedan od prioriteta Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u uslovima epidemije virusa Kovid 19 bezbednost i zaštita zdravlja učenika, studenata i zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Važi i za teritoriju Vojvodine

Učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji Vojvodine neće pohađati nastavu 12. i 13. novembra, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

U skladu sa merama koje je doneo Krizni štab za suzbijanje korona virusa, a zbog trenutne nepovoljne epidemiološke situacije, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš doneo je odluku da se vaspitno-obrazovni rad u osnovnim i srednjim školama neće realizovati ni na teritoriji AP Vojvodine dana 12. i 13. novembra, navodi se u saopštenju.

O načinu nadoknade propuštenog vaspitno – obrazovnog rada škole će biti naknadno obaveštene, navodi se u saopštenju.

Prema odluci Kriznog štaba svi učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji imaće jesenji raspust od 11. do 13. novembra, dok je prvi radni dan ponedeljak, 16. novembar, saopštilo je prethodno Ministarstvo prosvete.

Izvor: B92

Foto: Tanjug

Preuzela: Senada Kalić

Exit mobile version