Domaćin svečane dodele američke filmske nagrade, glumac Kris Rok, koji je otvorio ceremoniju 88. dodele prestižnog Oskara, kritkovao je nedostatak rasne i etničke raznolikosti u Holivudu.

“Dobrodošli na ceremoniju Oskara, koja je takođe poznata kao nagrada za belce”, izjavio je tamnoputi glumac koji je dodao da verovatno ne bio domaćin svečanosti da je američka Akademija za film i nauku “nominovala ljude za posao voditelja”.

Njegova kritika je bila očekivana u Holivudu pošto je američka Akademija za film i nauku izostavila drugu godinu zaredom da nominuje glumce koji nisu beli. Rok je kritikovao i glumicu Džejdu Pinket Smit, koja je u znak protesta zajedno s nekolicinom glumaca, odlučila da bojkotuje dodelu Oskara.

“Bojkot Džejde Pinket Smit je isto kao kad bih ja bojkotovao donji veš pevačice Rijane – nisam pozvan”, rekao je glumac poznat po oštrom humoru kao “stend ap” umetnik.

Glumac je podsetio da je zabrinutost o rasnoj raznolikosti nedavno počela. “Crnci nisu protestovali da traže promene u filmskom svetu 60-ih godina. Zašto? Zato što su crnci tada bilo zaokupljeni pitanjima koji su vredni brige, a ne da li će osvojiti nagradu za najbolju fotografiju”, rekao je Rok.

“Ako hoćete da nagrade budu ‘crne’, dovoljno je da imate kategorije za crnce”, ironično je rekao glumac dodajući da “crni glumci samo žele iste mogućnosti kao i svi”.

Američka akademija je meta žestokih kritika jer je drugu godinu zaredom izostavila da nominuje glumce koji nisu belci. Filmski kritičari su se nadali da će u trci za Oskara ući Idris Elba ili Vil Smit. Nekoliko dana posle objavljivanja spiska nominovanih i prvih kritika u filmskom svetu zbog “suviše belog” Oskara, Akademija je najavila reforme, dok su brojni glumci tada najavili bojkot ceremonije, poput Smita, Džejde Pinket-Smit i reditelja Spajka Lija.

izvor: B92