KRENULA KAMPANJA? N1: Zašto se sada Jeremić pominje u vezi sa ubistvom gardista?

Dvojica gardista ubijena su u kasarni na Topčideru, pokazala analiza Centra za forenzička istraživanja. Jedan od advokata porodica, sa slučajem povezao Vuka Jeremića. Ima li to veze sa predsedničkim izborima i Jeremićevom mogućom kandidaturom?

U Skupštini Srbije bilo je reči i o pogibiji gardista u Topčideru 2004. Povod je bio nalaz Centra za forenzicka istraživanja iz Novog Sada koji je 3D analizom došao do zaključka da su vojnici ubijeni. Fokus je, sa samog slučaja, pomeren u smeru Vuka Jeremića. On na to danas nije reagovao.

Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović nisu se međusobno poubijali, već su ubijeni. To je već krajem 2004. otkrila nezavisna komisija poništivši tako teoriju vojnog tužilaštva o samoubistvu. Isto sada potvrđuje i 3D rekonstrukcija.

Više od 12 godina nakon tragedije u ceo slučaj uvedeno još jedno ime – Vuka Jeremića – za kojeg zastupnica porodica, Olgica Batić, tvrdi da je znao za pogibiju pre tadašnjeg načelnika Generalštaba.

“Branko Krga je rekao da mu je simptomatično i nejsano kako je u momentu ubistva, njega kao načelnika Generalštaba, o pogibiji – u tom momentu ne zna se, dakle, šta se tačno desilo, ne zna se da je ubistvo – ali o pogibiji gardista njega obaveštava upravo savetnik predsednika tadašnjeg, a to je bio u tom momentu Vuk Jeremić“, navodi Batić.

Nedugo zatim šef poslanika vladajućih naprednjaka Aleksandar Martinović ima zahtev za nadležna ministarstva.

“Da li su navedena lica – Boris Tadić, Dragan Šutanovac i Vuk Jeremić, u vreme kada su obavljali najodgovornije državne funkcije, znali i imali informacije o tome da su, prema informacijama Centra za forenzička istraživanja iz Novog Sada, koja su dobijena primenom najnovije 3D tehnologije, dakle, da li su znali da su ova dvojica vojnika ubijeni “, pitao je Martinović.

Znali smo, odgovara Boris Tadić i podseća da se to saznalo do kraja te godine zahvaljujući istrazi nezavisne komisije čije je formiranje inicirao sa kočelnicima tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore.

“I formirali smo komisiju na čelu sa advokatom Božom Prelevićem koja je utvrdila da istraga tadašnje Vojske, Ministarstva odbrane nije tačna, da su gardisti sami sebe poubijali. Mi smo dakle iniciarli novu istragu nakon čega kreću svi ostali istražni postupci. Ali to je sad na istražitejima, a ne na političarima. A ovo, upotreba porodice u političke svrhe, ljudi koji su tolik omnogo izgubili, sa kojima sam ja razgovarao kao predsednik u pokušaju da nađemo neke rešenje za tu situaciju, to je takođe iskaz jedne jako niske političke kulture“, ocenjuje Tadić.

Boža Prelević i danas stoji uz zaključke iz 2004. i Jeremićevu obaveštenost ne smatra važnim za taj slučaj.

“Ja ne mogu nikako da povežem sa slučajem Topčider ni na koji drugi način nego da kažem evo možda će on sad da se kandiduje za predsednika, pa je neko nešto izmislio. Dakle, kako vi znate da je on prvi saznao? Potpuna besmislica, samo ako slušate sve telefone pa znate da je on prvi saznao pa kažete u redu. Pa šta ako je prvi saznao, ja i dalje ne razumem – u čemu je problem što je on prvi saznao“, pita Prelević.

Podsećamo, nezavisna komisija je nedvosmisleno zaključila da je u ubistvu učestvovala treća osoba ili više njih. U našem izveštaju nema kompromisa, rekao je tada Prelević dodavši da nema dovoljno dokaza da kažu ko je ta treća osoba.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO