Kremlj: Ukrajinski dron pokušao da napadne gasno postrojenje u blizini Moskve

FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ANTON ANTANASIJEVIC MOSKVA – Ruska vlada saopštila je da je vojna bespilotna letelica pokušala da napadne gasno postrojenje u blizini Moskve, a olupine drona sugerišu, kako se navodi, da je proizvedena u Ukrajini.

Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov potvrdio je juče da je bespilotna letelica sletela u selo Gubastovo u blizini prestonice i da je “očigledno ciljala civilnu infrastrukturu”, a da je konkretna meta bila gasna kompresorska stanica Gasproma u predgrađu Moskve.

U napadima ukrajinskih dronova pokrenutim u decembru gađano je nekoliko aerodroma koje koriste ruski bombarderi, ali nije odmah bilo jasno da li su lansirani sa ruske teritorije ili van nje, te se smatra da bi napad, ako se utvri da je lansiran sa ukrajinske teritorije, bio jedan od najambicioznijih od kada je Kremlj pokrenuo svoju invaziju u punom obimu prošlog februara, piše Gardijan.

Neuspešni napadi bespilotnih letelica zabeleženi su i u ruskim regionima Belgorod i Brjansk na granici sa Ukrajinom, a šef Adigeje, ruske republike na Kavkazu, takođe je izjavio da je sinoć u tom regionu oboren dron.

Pošto su regionalni šefovi potvrdili napade bespilotnih letelica, Rusija je zatvorila vazdušni prostor iznad Sankt Peterburga, drugog po veličini grada u zemlji, u, kako je vlada tvrdila, vežbi za simulaciju otkrivanja neprijateljske bespilotne letelice koja leti iznad regiona.

Desetine letova su otkazane ili vraćene pošto je aerodrom Pulkovo u Sankt Peterburgu zatvoren za dolaske i odlaske, dok nepotvrđeni izveštaji govore da je dron takođe primećen u blizini Sankt Peterburga.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO