Kovid pasoši uskoro i u Srbiji?

Ideja o uvođenju kovid pasoša još u povoju, ali se krajem februara očekuju protokoli oko njihovog uspostavljanja. Pretpostavlja se da će to biti elektronska aplikacija u koju ćemo unositi dokumenta bitna da dokažemo da smo bezbedni na putovanju.

Ovo je izjavio Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić za televiziju N1 i dodao da je izvesno da će nešto što će ličiti na kovid pasoše biti obavezno ubuduće i da ćemo jedino sa takvim elektronskim dokumentom moći da se putuje.

Kovid pasoši spas za turizam

Senčić je za N1 rekao da će se u tu elektronsku aplikaciju najverovatnije unositi sertifikat o vakcinaciji, negativni PCR testovi ili neka druga vrsta testova. Naglasio je da je to je jedina šansa da se turistički sektor pre svega, a onda i kolege iz avio-sektora i saobraćaja brže oporave i da se nada da ćemo nastaviti da putujemo i bavimo se svojim poslom.

VakcinaKovid pasoši će možda biti uslov za putovanja van granica matičnih država

Direktor Jute pretpostavlja da se aplikacija neće naplaćivati jer je to u interesu svih koji se bave turizmom, ali ne spori da će cena PCR testa od 9.000 dinara biti prepreka za deo građana da otputuje. Ipak, kaže, biće i onih koji poslovno i privatno mogu da ispune te uslove.

“To svakako deluje kao svetlo na kraju tunela da bi se vratili da radimo posao za koji smo se školovali”, kaže Seničić.

PCR test i vakcinacija još neizvesni

Na pitanje N1 da li će evropske zemlje koje će vakcinisati većinu građana, postaviti uslove da turisti koji dolaze moraju pored negativnog PCR testa i da budu vakcinisani, Seničić ocenjuje da ima raznih spekulacija, čak i takvih da će biti prihvatane samo određene vrste vakcina.

“Protokol još uvek ne postoji i moguća je i ta vrsta ograničenja”, rekao je Seničić i podsetio da je letos jedan protokol važio za članice EU, a drugi za one koje to nisu. Dodao je da se nada da do toga neće doći i da će putovanja biti dostupna najvećem mogućem broju ljudi.

Podsećamo da uvođenje kovid pasoša odnosno zdravstvenih pasoša nije nova ideja već se o ovoj temi pričalo na početku pandemije virusa korone. Direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) i jedan od tvoraca ruske vakcine, Kiril Dmitrijev, izjavio je da bi tzv. kovid pasoši mogli postati stvarnost već 2021. godine.

Izvor i foto: daljine.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO