Kostić: Zaustaviti odlazak mladih, ostaćemo bez kadrova

453

Predsednik privrednog kluba Privrednik Miodrag Kostić je ukazao da se Srbija suočava sa odlaskom obrazovanih i da taj trend treba zaustaviti kako zemlja za deset godina ne bi ostala bez dovoljno obrazovanih kadrova.

Kostić je na godišnjem prijemu u poslovnom klubu Privrednik, rekao da treba stvoriti uslove da što više mladih i obrazovanih ljudi ostane i radi u Srbiji i u svojoj zemlji postigne profesionalni uspeh.

“Ne govorim ni o novoj, ni o staroj vladi, već o sistemu i odgovornosti svih izabranih lica na svim nivoima upravljanja i odlučivanja. Posebno mislim na lokalne samouprave koje treba da povećaju efikasnost rada, kao i na bolju kontrolu, jer je to najbolji način za podsticaj privrednog rasta i samim tim zadržavanje obrazovnih i kvalitetnih pojedinaca u Srbiji”, kazao je on.

Kostić je naglasio i da je Srpski poslovni klub “Privrednik” u prethodnom periodu usmerio pažnju na saradnju privrede i nauke, odnosno na njihovo povezivanje, i podržao je Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) kako bi se poslala jasna podruka da privreda i nauka moraju da sarađuju da bi se uskladila ponuda i tražnja na tržištu rada i podržale inovacije koje imaju proizvodni i izvozni karakter.

“Želimo da svojim doprinosom povežemo najbolje studente, akademike i profesore sa privredom i realnim sektorom, kao i da omogućimo primenu njihovog znanja u praksi”, naveo je on.

Od države očekujemo veću pravnu sigurnost, borbu protiv sive ekonomije, ulaganje u infrastrukturu i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, poručio je Kostić.