Naslovna Featured Istaknuto KOSOVO : Zabrana ulaska vozila sa srbijanskim tablicama, nepriznavanje srbijanskih dokumenata

KOSOVO : Zabrana ulaska vozila sa srbijanskim tablicama, nepriznavanje srbijanskih dokumenata

Zabrana ulaska vozila sa srbijanskim tablicama, nepriznavanje srbijanskih dokumenata i zabrana uvoza robe stranih kompanija koja se proizvodi u Srbiji.
Vlasti Kosova neće podleći pritisku i ukinuti stopostotno uvećani porez na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, već, suprotno tome, razmišljaju o uvođenju tri dodatne mjere – zabrana ulaska vozila sa srbijanskim tablicama, nepriznavanje srbijanskih dokumenata i zabrana uvoza robe stranih kompanija koja se proizvodi u Srbiji, piše portal GazetaExpress

Prema izvorima ovog medija, uvođenje dodatnih mjera se očekuje ove sedmice, nakon sjednice Vlade Kosova, kao dio strategije sprečavanja “jednostranog ponašanja države Srbije”, prenosi Tanjug.

Podsjeća se da je premijer Kosova Ramush Haradinaj još 21. novembra, nakon uvođenja 100-postotnog povećanog poreza na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, rekao da će, ako Srbija nastavi kampanju protiv Kosova, uslijediti nove mjere.

Konsultacije s Evropskom unijom

Savjetnik Haradinaja i šef pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu sa Srbijom Avni Arifi je za GazetaExpress rekao da se mjere pripremaju, ali da ne može kazati da li će one biti donijete na sejdnici Vlade u utorak.

Ministar trgovine Kosova Endrit Shala je također potvrdio da se o dodatnim mjerama razgovara, ali da do sada nije ništa konkretno odlučeno.

“Samo smo razgovarali, još uvijek nema ništa konkretno. Bit ćete obaviješteni o svim odlukama koje ćemo preduzeti”, rekao je Shala za GazetaExpress.

Ovaj portal navodi da su u međuvremenu iz Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova potvrdili informaciju koja setiče registarskih tablica.

Izmi Zeka, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova, izjavio je za GazetaExspress da je odluka o tome donijeta i da su u toku konsultacije s Evropskom unijom.

‘Dok ne priznaju nezavisnost Kosova’

“Mi smo u konsultaciji s EU-om, ali uprkos njihovom mišljenju, donosimo odluke kao nezavisna država”, rekao je Zeka, koji tvrdi da je Kosovo ispunilo do sada sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a da Srbija nije.

Portal piše da se od Vlade Kosova očekuje da primijeni recipročne mjere prema Srbiji kada je riječ o kretanju ljudi i vozila, jer su, kažu, građani Kosova prinuđeni prilikom prelaska administrativne linije tablice zamijeniti privremenim.

Pored toga, Vlada će odlučiti i o zabrani uvoza robe koju strane kompanije proizvode u Srbiji, kao i da Kosovo neće priznavati srbijanske dokumente i različite certiifkate sve dok, kako se navodi, Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

Pozivajući se na svoje izvore iz vlasti Kosova, GazeraExpress tvrdi da će se prva mjera odnositi na uvođenje reciprociteta s registarskim tablicama na vozilima koja iz Srbije prelaze na Kosovo.

Na Kosovo s privremenim tablicama

Građani Srbije će, kažu, morati prije ulaska na teritoriju Kosova tabilice zamijeniti privremenim.

Druga mjera, prema istim izvorima ovog portala, zabrana je uvoza proizvoda stranih kompanija koji se proizvodi u Srbiji.

Očekuje se da će treća mjera protiv Srbije biti odluka Vlade Kosova da ne priznaje srbijanske dokumente, baš kao što, kako se navodi, Srbija ne prihvata kosovske dokumente.

Izvor: Agencije/ balkans.aljazeera.net

Exit mobile version