Naslovna Featured Istaknuto Koronavirus se u Novom Pazaru opet “zahuktava”

Koronavirus se u Novom Pazaru opet “zahuktava”

koronavirus-se-u-novom-pazaru-opet-“zahuktava”

 Nakon stabilnog perioda koji smo imali jedan izvesni period, epidemiološka situacija u Novom Pazaru naglo je počela da se pogoršava. Sve je veći broj zaraženih koronavirusom, prvih pregleda a i hospitalizovanih, tako da se na današnji dan na bolničkom lečenju nalazi 12 pacijenata. Epidemiolozi upozoravaju na još teži period koji je pred nama.

Pogoršanje epidemiološke situacije u Novom Pazaru počelo je od pre nedelju dana kada je evidentiran povećan broj, kako prvih pregleda u kovid ambulantama, tako i broj novoinficiranih i hospitalizovanih.

“Imamo i veliki broj građana koji se zbog simptoma sličnim koronavirusu javljaju na pregled privatim zdravstvenim ustanovama. Zato smo odlučili da upravo tim ustanovama  pošaljemo jedno cirkularno pismo u kome tražimo da nas obavezno obaveštavaju o broju pacijenata kod kojih otkriju prisustvo koronavirusa kako bi ih evidentirali i imali uvid u tačan broj obolelih na prodručju grada”, kazao je direktor novopazarskog ZZJZ dr Šefadil Spahić.

On je izrazio zabrinutost zbog povećanog broja hospitalizovanih i iznosi podatak da se od pet dana, kada ih je bilo samo dvoje, ta brojka popela na 12. Osobe koje su zadržane na bolničko lečenje su iz redova mlađe populacije i mahom su nevakcinisane. Među hospitalizovanim pacijentima ima i pacijenata iz Opštine Tutin gde se beleži drastičan porast novoobolelih a ništa bolje stanje nije ni u Sjenici.

Iako se klinička slika, kako obolelih koji se leče u kućnim uslovima tako i hospitalizovanih može okarakterisati kao blaža, to ne znači da će svi koji se razbole proći isto. Razlog koji je najviše uticao na povećan broj novozaraženih jesu masovna okupljanja poput raznih proslava na kojima se nisu poštovale propisane epidemiološke mere pa je  Spahić, kao i mnogo puta do sada, uputio apel svim građanima koji se nisu vakcinisali da to učine što pre i upozorio na period koji je pred nama a koji sigurno neće  biti lak kada je u pitanju koronavirus.

B.Veljović

Podeli

Exit mobile version