REGION – Korona se i dalje širi u zemljama regiona, iako su brojevi novozaraženih vikendom nešto niži u odnosu na prethodne dana, zbog toga što se vikendom inače testira manji broj uzoraka.

U Hrvatskoj, gde je poslednja tri dana broj zaraženih prelazio 1.000, prema poslednjih podacima je pao i iznosi 819 novoobolelih i osam preminulih osoba, a testirano je nesto manje od 5.000 uzoraka.

Hrvatska vlada apelovala je u petak na građane na opasnost od pucanja zdravstvenog sistema i pozvala ih da se pridržavaju mera protiv širenja zaraze.

Prema pisanju hrvatskih medija i upozorenju epidemiologa i Nacionalnog štaba problem je tim veći, jer je veliki broj novozaraženih među lekarima i medicinskim osoblem, staračkim domovima, a ima ih u školama.

Zagrebački Jutarnji list piše da je u glavnom gradu, gde je broj veći u odnosu na delove Hrvatske već zatvoreno jedno porodilište u kojem su obolele dve trudnice i pet porodilja.

Slična je situacija u BiH, gde je prema danas objavljenim podacima novozaraženih u oba entiteta ukupno 556, a testirano je ukupno 1.516 osoba, dok je juče broj pozitivnih bio 716.

Da građani ne poštuju mere i preporuke protiv širenja korone govori podatak da je u Lukavcu sinoć prekinut jedan korona parti na kojem je bilo čak 500 ljudi, preneli su mediji u BIH.

Krizni štab FBiH je upozorio juče da je incidenca na 100.000 stanovnika u tom entitetu iznosilal 72, a dnevni prosek zaraženih 236 slučajeva.

Upozorili su da je incidenca od preko 100 zabeležena HNK, ZHK i Kantonu 10, dok je od 50 do 100 na 100.000 u ZDK i KS, a ostali su ispod 50 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Upozoreno je takođe da se infekcija širi među radno-sposobnim stanovništvom, a iskustva govore da će se tako širiti i na druge grupe.

Inače, od početka pandemije u FBiH je registrovano 21.345 slučajeva zaraze.

Podgoričke Vijesti na naslovnoj strani danas pišu da je Crna Gora “šampion” u broju obolelih od korona virusa i da prema evropskoj statistici ima više od 2.385 obollih na 100.000 stanovnika.

Napominju i da prema istoj statistici među prvih 10 zemalja nije nijedna više iz regiona.

Prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori je juče bilo 146 novozaraženih i tri preminule osobe, koji su evidentirani među sega 358 analiziranih uzoraka, što je praktično jedna trećina.

U Crnoj Gori je u petak bilo 273 novozaraženih na 864 obrađenih uzoraka, što je za 500 manje u odnosu na juče.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u toj zemlji od sutra stupaju na snagu pooštrene protivepidemiološke mere u Budvi, Cetinju, Kolašinu, Ulcinju i na Žabljaku.

U tim gradovima, prema zvaničnim podacima IJZ biće zatvoreni ugostiteljski objekti, osim za goste hotela, jer je u tim opstinama stopa obolevanja veća je od 800 na 100.000 stanovnika.

indeksonline.rs/Tanjug