Korona virus: Moguće nove mere u Srbiji, Evropa sa grčevito bori sa širenjem zaraze

U svetu je do sada zaraženo više od 62,2 miliona ljudi, a preminulo je više od 1,45 miliona. Oporavilo se oko 39,4 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.
Dok stručnjaci u Srbiji upozoravaju da se epidemiološka situacija pogoršava, nadležni najavljuju mogućnost uvođenje još strožih mera u borbi protiv korona virusa, a širom Evrope države nastavljaju da se bore sa ubrzanim rastom broja zaraženih i preminulih.

U Srbiji je od posledica korona virusa u poslednja 24 sata umro još 61 čovek, najviše od početka pandemije, dok nadležni tvrde da zdravstveni sistem nije pred pucanje, a u Hrvatskoj su na snagu stupile nove, pooštrene mere.

Prema najnovijim podacima u Srbiji je korona virusom zaraženo još 7.041 ljudi, a ukupan broj preminulih porastao je na 1.484.

„Pratićemo epidemiološku situaciju u svim zemljama i uvodićemo mere ako to bude poterbno. Pratimo svaki dan i razmišljamo o dodatnim novim merama”, rekla je premijerka Ana Brnabić za Radio-televiziju Srbije.

U prethodna 24 sata u Evropi je posebno teška situacija zabeležena u Grčkoj, gde je preminuo 121 pacijent, najviše od početka pandemije, a na snazi je karantin na nacionalnom nivou do 7. decembra.

Britanska vlada je imenovala sekretara za vakcine, pošto bi već za desetak dana mogla da počne sa vakcinacijom miliona ljudi, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala stanovništvo da se pridržava ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja virusa uoči Božića.

U svetu je do sada zaraženo više od 62,2 miliona ljudi, a preminulo je više od 1,45 miliona. Oporavilo se oko 39,4 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.

Šta se dešava u Srbiji?
Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednjih 24 sata korona virus odneo još 61 život – najviše od početka pandemije, čime je broj mrtvih dostigao 1.484.

Testirano je 18.592 ljudi, a od tog broja pozitivno je 7.041. Broj registrovanih slučajeva od početka epidemije dostigao je 163,035.

Hospitalizovano je 7.011 ljudi, od čega su na respiratorima 254 pacijenta.

Upitan da prokomentariše to što je Srbija među tri zemlje sa najvećim rastom novozaraženih, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je novinarima u Nišu rekao da korona virus ima ciklično kretanje, da je Srbija pre 15 dana bila najbolja u Evropi.

Istakao je i da je broj umrlih u Srbiji manji u odnosu na druge zemlje u regionu koje imaju manji broj stanovnika ali veću stopu smrtnosti, prenosi RTS.

„Mene interesuje koliko života smo sačuvali i koliko je preminulo, to me zanima, a ne koliko je formalno prijavljenih i zaraženih”, kazao je Vučić.

Srpski zdravstveni sistem nije pukao, kako to pojedini tvrde, dodao je Vučić, ali „jest u teškoj i komplikovanoj situaciji, ali napreduje svakog dana”.

Epidemiološka situacija u Srbiji vrlo ozbiljna, vanredna, a u pojedinim delovima Srbije, posebno u velikim gradovima, i katastrofalna, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović za RTS.

Zaravnjenje krive ne može očekivati pre polovine decembra, ocenio je Tiodorović i dodao da će održavanje krive na visokom nivou potrajati još nekog vreme.

„To znači da ćemo moći da kažemo, to bi bilo već optimistično, da ćemo do Nove godine imati uočljiviji pad i da uđemo u novu godinu u mnogo mirnijoj situaciji”, istakao je Tiodorović.

Poručio je i da će čak i po dolasku vakcine nove mere zaštite morati da se zadrže.

Izvor: BBC

Foto: Reuters

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO