Korona virus i vakcinacija dece

KEMBRIDŽ – Farmaceutska kompanija Moderna traži da dobije zeleno svetlo za upotrebu svoje vakcine protiv kovid-19 za decu stariju od 12 godina u EU, SAD i Kanadi, s obzirom da se vakcina Fajzer-BioNTeka već daje širom sveta.

Fajzer planira da testira svoju vakcinu na deci uzrasta od pet do 11 godina, dok je Kina odobrila Sinovak Biotekovu vakcinu za hitnu upotrebu kod dece starije od tri godine, preneo je Rojters.

Što se tiče država članica Evropske unije, Francuska je počela vakcinaciju dece starije od 12 godina pod uslovom da imaju pristanak roditelja. Nemački savetodavni odbor preporučio je 10. juna da Fajzerovu vakcinu treba davati samo deci i adolescentima koja imaju druga oboljenja. Austrija ima za cilj da vakciniše 340.000 dece uzrasta od 12 do 15 godina do kraja avgusta, dok bi Estonija mogla započeti vakcinaciju tinejdžera do jeseni. Mađarska je počela da vakciniše adolescente stare od 16 do 18 godina sredinom maja, a Italija je 31. maja odobrila vakcinaciju Fajzerovom vakcinom dece od 12 do 15 godina.

Premijer Litvanije je izjavio da bi zemlja mogla da počne sa vakcinacijom dece od 12. godine u junu, dok Španija planira da započne sa vakcinacijom dece stare od 12 do 17 godina dve nedelje pre početka školske godine u septembru.

Kada je reč o evropskim zemljama izvan EU, prema pisanju “Telegrafa”, britanski ministri će biti savetovani protiv masovne vakcinacije dece mlađe od 18 godina dok naučnici ne dobiju više podataka o rizicima, iako je resorno telo već odobrilo Fajzerovu vakcinu za upotrebu kod dece od 12 do 15 godina. Švajcarska je 4. juna odobrila vakcinaciju dece stare od 12 do 15 godina Fajzerovom vakcinom pre nego što je odobrila plan da počne sa vakcinisanjem mlađih ljudi počev od jula. Norveška bi mogla da razmotri mogućnost da deca koja su u riziku da ozbiljno obole dobiju Fajzerovu vakcinu, dok je San Marino počeo vakcinaciju za decu uzrasta od 12 do 15 godina.

SAD je počela vakcinaciju mlađih adolescenata sredinom maja, a Kanada je početkom maja odobrila upotrebu Fajzerove vakcine za decu od 12 do 15 godina.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO