Korona se širi kao požar, Srbija daleko od kolektivnog imuniteta

Korona virus ponovo je počeo da se širi kao požar u celom svetu i to će stići i u Srbiju, koja je daleko od kolektivnog imuniteta, kaže direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu Zoran Bekić.

On je poručio da je naša zemlja trenutno u relativno dobroj epidemiološkoj situaciji, ali da je vakcinacija u poslednje vreme usporena, posebno među mladima.

Bekić navodi da je u populaciji od 18 do 30 godina procenat vakcinisanih svega oko 18 odsto, što, ističe, nije dovoljno.

“Kada uporedimo sa starosnim grupama u sedmoj i osmoj deceniji, gde je broj imunizovanih više od 85 odsto, onda je sve jasno. Korona se otrže kontroli i tu ne smemo da pravimo kompromis”, rekao je Bekić za TV K1.

On kaže da će se, ukoliko se bude pogoršala epidemiološka situacija, razmatrati obavezna vakcinacija, ali pre svega, za zdravstvene radnike i druge prioritetne grupe, kao što su vojska, policija i zaposleni u državnim upravama.

Bekić kaže da bi mladi u tom slučaju mogli da se ponovo suoče sa ograničenjima, poput zabrane okupljanja ili ulaska u kafiće.

“Vakcinacija je za mene pobeda nauke nad bolesti i tu nema kompromisa. Brojevi pokazuju da smo na talasu četvrtog talasa i to treba da sprečimo, a imamo dovoljan broj vakcina”, poručio je Bekić.

 

Izvor: Tanjug

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO