KORIĆANSKE STIJENE, JOŠ JEDAN ZLOČIN KOJI NE TREBA NIKADA ZABORAVITI- U historiji bošnjaka je bilo mnogo zločina koje je zub vremena nagrizao, posebno primjere iz Sandžaka, pa je taj zaborav učinio novi veliki zločin prema žrtvama

Samo nekoliko njih koji su preživjeli veliki masakr kasnije su svjedočili pred Haškim tribunalom.

Bacanjem 250 ruža i glasnim učenjem Jasina preživjele žrtve i porodice ubijenih će 22 avgusta, u velikoj organizaciji Udruženja logoraša „Prijedor 92“ i „Kozarac“, obilježiti svoju 26 godišnjicu stravičnog zločinca nad logorašima u Korićanskim stijenama.

Predsjednik Regionalnog saveza svih udruženja logoraša sa područja Banja Luke Mirsad Duratović kazao je kako je masakar na Korićanskim stijenama mnogo monstruozan zločin nad grupom od minimalno 224 bošnjačka i hrvatska civila iz Prijedora koje se dogodio 21, avgusta 1992 godine kao dio kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora.

Tog dana su srpski policajci iz izbjegličkog konvoja izdvojili prijedorske logoraše na planini Vlašić. Dovezeni su na Korićanske stijene. Logorašima civilima je naredeno da stanu na rub provalije, a zatim su im pucali u leda. Nakon što su civili popadali u provaliju, policajci siu nastavili bacati bombe i pucati kako niko ne bi preživio – kazao je Duratović.
Na svu sreéu, dodao je, nekoliko logoraša koji su preživjeli masakr kasnije su svjedočili pred Haškim tribunalom i Sudom BiH na sudenjima ratnim zločincima.

Govoreći o presudama za taj zločin, Duratovié podsjeća da je pred Haškim tribunalom osudern pripadnik Interventnog voda prijedorske policije Darko Mrda na 17 godina zatvora. Sud BiH je osudio ukupno devet pripadnika Interventnog voda, Marinku Ljepoja i Radoslava Kneževića na
po 23 godine zatvora, Dusana Jankovića, Milorada Škrbica i Zorana Babića na po 21 godinu, Zeljku Stojnića 15 godina, Damira Ivankovića 14 godina, Ijubišu Cetica 13 i Gordana Durića na osam godina zatvora.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO