BEOGRAD – Potvrđivanjem poslaničkih mandata danas će početi konstituisanje novog skupštinskog saziva, a time i redovno zasedanje, uz postrojenu jedinicu Garde Vojske Srbije na ulazu u parlament i uz intoniranje himne Bože pravde.

Izbor predsednika parlamenta trebalo bi da usledi 23. aprila, da bi potom novi kabinet u Nemanjinoj 11 položio zakletvu četiri dana kasnije.

Sednica parlamenta na kojoj će biti izabran novi predsednik skupštine biće, prema najavama, nastavljena nakon Vaskrsa, 23. aprila. Dan kasnije poslanici će razmatrati zakone o vladi i ministarstvima, da bi se o njima glasalo u subotu, 26. aprila, a novi ministri zakletve pred poslanicima položili u nedelju, 27. aprila.

Prema Poslovniku o radu, predlog kandidata za predsednika skupštine podnosi najmanje 30 poslanika, a poslanik može da predloži samo jednog kandidata za predsednika. O predlogu se otvara pretres, nakon čega predsedavajuci utvrđuje listu kandidata po azbučnom redu prezimena.

Pre pristupanja izboru predsednika odlučuje se da li će glasanje biti tajno ili javno, a ukoliko se odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom. Za predsednika Skupštine Srbije izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja.

Skupština utvrduje broj potpredsednika na predlog predsednika Narodne skupštine, a kao i kod izbora predsednika i ovde najmanje 30 poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika.

Konstitutivnu sednicu vodiće najstariji poslanik – 85. godišnji Milan Korać iz koalicije SPS-PUPS-JS, a pomagaće mu po jedan najmlađi sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj mandata i generalni sekretar parlamenta. Sa 24 godine najmlađi poslanik budućeg saziva je studentkinja Katarina Šušnjar sa liste SNS.

Nakon otvaranje sednica i potvrđivanja mandata novi poslanici će položiti zakletvu koja glasi:
“Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi”.

U naredne četiri godine na Trgu Nikole Pašića sedeće poslanici sa sedam izbornih lista, a najviše klupa pripašće naprednjacima i strankama koje su sa njima na zajednickcoj listi izašli na izbore 16. marta – 158.

Iza njih najviše mesta, 44, zauzeće poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom DS sa 19, zatim NDS sa 18, šest sa liste “SVM – Ištvan Pastor”, tri sa liste “SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin” i dva sa liste “PDD – Riza Halimi”.

 

U novom sazivu skupštine lideri 12 stranaka

 

U novom skupštinskom sazivu, čije konstituisanje počinje danas, poslaničku zakletvu položiće i predsednici 12 stranaka sa ukupno sedam izbornih lista.

Bar u prvim danima novog skupštinskog saziva u poslaničkim klupama sedeće lideri SNS Aleksandar Vučić, SPS Ivica Dačić, Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

Mesto u velikoj sali Doma Narodne skupštine rezervisali su i predsednici DS Dragan Đilas, JS Dragan Marković, Nove stranke Zoran Živković, Zelenih Srbije Ivan Karić, Zajedno za Srbiju Dušan Petrović, DHS S Olgica Batić.

U poslaničke skamije vraća se i predsednik LSV Nenad Čanak, tu će biti i lideri SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin i Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi.

Dok će većina, pošto položi zakletvu, nastaviti poslanički posao, nekolicima lidera stranaka će uskoro promeniti adresu.

Oni koji iz zakonodavne budu prešli u izvršnu vlast, na ministarsku ili neku drugu funkciju, najpre će morati da daju ostavku na poslaničku.

U poslaničkim klupama neće sedeti predsednici NDS Boris Tadić, SPO Vuk Drašković, SDPS Rasim Ljajić i Nove Srbije Velimir Ilić.

3 KOMENTARA

  1. Ukupno je 7 Bosnjaka. SDA 3 (Suljo, Imamović i djevojka iz Tutina), SDP 2 (Bačevac i M. Omerović), NPS 1 (Mujo Muković) i DS 1 (Aida Ćorović)

Comments are closed.