Zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Štrpcima 1993. godine, u Srbiji uhapšeno pet osoba, a u BiH još 10, saznaje RTS. Među uhapšenima i brat Milana Lukića.

Pripadnici MUP-a Srbije i Bosne i Hercegovine po nalogu Tužilaštva za ratne zločine obe države, uhapsili pet osoba u Srbiji i još 10 u BiH zbog sumnje da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Oni se sumnjiče da su 1993. godine na železničkoj stanici u mestu Štrpce iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli 20 putnika koji su ubijeni.
Među uhapšenima su komandant interventnog višegradske brigade Boban Inđić, brat haškog osudjenika Milana Lukića Gojko Lukić, i komandant višegradske brigade Luka Dragićević.

Kako se navodi u saopštenju Državne agencije za istrage i zaštitu BiH u Prijedoru i Višegradu lišeni su slobode i O.P. (43), O.K. (51), P.I. (54), R.R. (45), M.N. (52), V.R. (64), D.L. (54) i N.P. (51) zbog sumnje da su počinile krivično delo iz člana 173. KZ BiH Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, na području Višegrada tokom 1993.

Postupajući po naredbama Suda BiH, pripadnici SIPA-e su pretresli i objekte na tri lokacije na području Višegrada kako bi pronašli i privremeno oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Kako je sud u Bijelom Polju utvrdio, putnici su izvedeni iz voza, odvedeni u školu u Prelovu u višegradskoj opštini, gde su opljačkani i pretučeni, a zatim, odvedeni do napuštene kuće blizu Drine i ubijeni.

SLUČAJ ŠTRPCI

Voz 671 na relaciji Beograd-Bar 27. februara 1993. godine zaustavila

je uniformisana grupa predvođena Milanom Lukićem i iz voza izvela 20
putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti, jedan hrvatske
nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog porekla.

Većina ubijenih bila je iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmladja 16 godina.

U tom zločinu ubijeni su: Halil Zupčević, Senad Đečević, Esad
Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Rifat Husović, Ismet
Babačić, Šećo Softić, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret
Memović, Fevzija Zeković, Džafer Topuzović, Muhedin Hanić, Safet
Preljević, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i
Tomo Buzov.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci Halila Zupčevića, Rasima
Ćorića i Jusufa Rastodera u jezeru Perućac 2009, odnosno 2010.
godine.

Haški tribunal osudio je Lukića na doživotnu robiju zbog zločina
protiv čovečnosti nad Bošnjacima u Višegradu, počinjenih od 1992.
godine do 1994. godine.

Viši sud u Bijelom Polju osudio je na 15 godina zatvora Nebojšu
Ranisavljevića iz Despotovca zbog otmice u Štrpcima, a Vrhovni sud
Crne Gore je potvrdio tu presudu.

Ranisavljević je bio pripadnik voda “Osvetnici” u sastavu interventne čete kojom je komandovao Inđić, ali nije utvrđeno njegovo direktno učešće u zločinu.