BEOGRAD – Član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon rekao je danas za televizju N1 da prema zvaničnim podacima u Srbiji, na svakih 27 minut ima jedan smrtni slučaj povezan sa kovidom, ali da, kako je istakao “objektivno na svakih deset minuta imamo smrtni slučaj povezan sa epidemijom”.

U tekstu, koji je ta televizija na svom sajtu objavila pod naslovom “Kon na pitanje gledalaca N1: Dva i po puta više preminulih nego zvanićno”, Kon je rekao da se nalazimo “u ozbiljnoj situaciji”.

On je naveo da “nema sumnje da je trenutna epidemijska situacija vanredna”, te ocenio da “srećom nije katastrofalno”.

“Nemamo situaciju da mora hitno negde da se proširuje (bolnički) kapacitet, stala je ta brza prepunjenost bolnica, stabilizovala se kriva na visokim brojevima, ali daleko je od nečeg što može da se definiše kao dobro”, rekao je on.

Kon je odgovarao na pitanja gledalaca, te je upitan zašto ne da ostavku ukoliko njega i medicinski deo Kriznog štaba ne sluša politički, odgovara pitanjem: “Da li zaista neko misli da je to pitanje koje je bitno u ovom trenutku?”

Kon smatra da se takvim pitanjima stvara javno mnjenje protiv Kriznog štaba.

“Valjda je jasno od početka da ne dajem ostavku, iz jednog jedinog razloga – da bi radio u korist javnog zdravlja”, rekao je on.

Dodao je i da se “ovakva pitanja namerno postavljaju” ; radi, kako je ocenio, “diskreditacije medicinskog dela Kriznog štaba”.

“Nema nijednog jedinog razloga da ja lično dajem ostavku, niti iko drugi iz medicinskog dela Kriznog štaba”, kazao je Kon.

Dodao da je medicinski deo Kriznog štaba dva puta imao na dnevnom redu pitanje ostavke i da je, kako je istakao “nismo dali, niti ćemo”.

Povodom predstojeće sezone slava, rekao je ; da i dalje stoji pri tome da bi trebalo da bude zabrana javnog okupljanja preko pet ljudi.

Upitan zašto nema novih mera i kako je to na sednici Kriznog štaba predstavila premijerka Ana Brnabić, on je ponavlja da njeno objašnjenje nije razumeo.

Naglasio je da je “osnovna stvar i jedini rezultat sa sastanka Kriznog štaba da se sprovodi vakcinacija” koja je, kako je ukazao, ” jedini izlaz iz ove situacije, i mere ne bi ništa promenile ako ne bude vakcinacije.

indeksonline.rs/Beta