Kon: Veća prenosivost delta soja, ali je vakcina delotvorna

Delta soj koronavirusa pokazuje veću prenosivost, ali su vakcine delotvorne, rekao je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. On je na pitanje koliko se razlikuje klinička slika kod novog soja, rekao da nema podataka da je invazivniji i da je moguće da je klinička slika čak i lakša. Istakao je i podatak da je vakcina delotvorna, što se pokazuje u Velikoj Britaniji.

“Svakako da taj soj izaziva zabrinutost, ali bitno je da je vakcina efikasna jer u Velikoj Britaniji odnos zaražavanja je takav da se 25 puta više zaražavaju nevakcinisani”, objasnio je Kon.

Dodaje da se korist vakcinacije vidi i u Srbiji, jer u bolnicama više nema nijednog obolelog koji je vakcinisan.

“To direktno pokazuje korist vakcinacije i postavlja se pitanje šta čekamo? Najvažniji korak u ovom trenutku je vakcinacija, da li čekamo da novi soj dođe pa da nam se prenese posebno među mladima koji su najmanje vakcinisani”, kazao je Kon.

Na pitanje da li nas očekuje novi talas na jesen on kaže da sve zavisi od vakcinacije, od ponašanja i virusa i ljudi, i toga koliko mu dozvolimo da se širi.

Kon je poručuje da ne bismo imali razloga za brigu ukoliko bi se vakcinisalo 70 odsto stanovništva.

“U Srbiji još nismo stigli do 50 odsto kompletno vakcinisanih, a ako bismo podigli tu lestvicu na 70 odsto, uopšte ne bismo imali problema pogotovo ako bi se vakcinisali mladi” objasnio je on.

Na pitanje da li se razmišlja o restriktivnijim merama za nevakcinisane, Kon kaže da se o tome nije razgovaralo.

“Treba sve uraditi da se izvrši motivacija za vakcinacijom. Drugo, mi nemamo neki preveliki razlog za brigu jer virus trenutno nije u visokoj meri prisutan, a to je jako značajno jer se sada nalazimo u situaciji kada se popuštaju mere”, objasnio je Kon.

Međutim, apeluje na sve da nose maske i drže distancu, jer će, kako kaže, te mere ostati još dugo na snazi.

“Kao što se zimi okupljamo u zatvorenom da bi se zagrejali, tako se leti okupljamo da bi se rashladili i tu je posebno bitno nositi maske. Poznajući nas, mi se vrlo brzo opuštamo a preko leta će biti mnogo slavlja i ja bih poručio svima koji nisu vakcinisani ili nisu preležali virus a neće da nose maske da je bolje da ne idu na takva slavlja”, apelovao je Kon.

Autor:Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO