Kon: Što više vakcinisanih – manje virusa u školama

BEOGRAD – Epidemiološka situacija nije baš naklonjena, jer će se početak školske godine poklopiti sa visokom aktivnošću korona virusa, pa treba striktno poštovati sve predviđene mere predložene za školske ustanove, naglasio je danas epidemiolog Predrag Kon.

„Danas je bio važan dan i jedina tema je bio početak školske godine. Prvi put sam video danas taj plan. U onome što sam do sada pogledao sve je moguće realizovati, ali traži ogroman napor. Tim koji je formiran imaće puno posla. Glavna je stvar da se poštuju predložene mere“, kazao je Kon na konferenciji za novinare posle sednice Kriznog štaba.

On je istakao da modeli koji su prikazani pokazuju da se kreće sa situacijom koja podrazumeva da u školu dolaze zdravi i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani, a ako nisu, moraju da nose maske.

„Vidi se da su, kako shvatam, maske zamenile vakcinaciju, što, u situaciji kada imamo vakcine koje su prošle sve što je neophodno po standardima da budu primenjivane kao potpuno bezbedne, nije razumljivo. Ali takva je situacija“, rekao je Kon.

U ovoj situaciji poželeo je roditeljima i deci da što lepše krenu u školu, da se izborimo sa ovom situacijom i počnemo da obaramo krivu koja ide naglo prema gore.

„Glavno oružje nedovoljno koristimo, a ono je vakcina. Što više oko dece ima vakcinisanih, manje može dete da unese u školu virus“, rekao je on.

Kon je naglasio da kompletna nauka stoji iza apela za vakcinaciju, i da iz dubine duše, srži svoga bića, želi dobro deci i Srbiji.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO