Naslovna Featured Istaknuto Kon: Oni koji ne nose masku čine prekršaj

Kon: Oni koji ne nose masku čine prekršaj

0

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je sinoć da apsolutno svi moramo da branimo rezultat u borbi sa koronom, ističući da se teško može izbeći treći talas, a da oni koji ne nose masku tamo gde je propisano – čine prekršaj.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je još 51 osoba zaražena korona virusom, od toga 36 u Beogradu, a Kon navodi da je tih beogradskih 36 više od dosadašnjih 7 do 27, koliko smo uglavnom imali u proteklih mesec dana u glavnom gradu.

– Najveći broj iz kovid ambulanti u Beogradu bio je 39. Čim je preko 50 u Beogradu, nama je signal da situacija može biti ozbiljna, da krene manja epidemija – rekao je Kon u Beogradskoj hronici RTS-a, prenosi Tanjug.

– Školske kolektive držimo pod kontrolom – kaže epidemiolog i dodaje da svaki autoritet treba da se ponaša u skladu sa situacijom.

Govori se o brojevima, reviziji preminulih i postavlja se pitanje da li je bilo i drugih propusta, Kon objašnjava da treba shvatiti šta znači aktuelni trenutak i vreme, ali i naknadno prikupljanje podataka.

– Pričamo o bilo čemu: ubeđeni ste da u autobusu svi nose maske, a onda neko kaže da niko ne nosi masku, pa da bismo to izmerili – treba da prođe vreme – objasnio je Kon na primeru autobusa.

Govoreći o tome ko treba da brani mere i povoljnu epidemijsku situaciju, on smatra da apsolutno svi moramo da branimo rezultat.

– Određeni procenat osoba ne veruje u mere, oko 10 odsto, to nije malo, od 30 ljudi u autobusu, troje je takvo – pojasnio je dr Kon.

Morate da upozorite, a onda da kažnjavate. Zemlje u okruženju uvele su ozbiljne kazne, mi ne, kazao je on.

– Bitno je prepoznati. Onaj ko ne nosi masku zna da čini prekršaj – upozorio je Kon.

– Drugi se osećaju ugroženo, to je posebna situacija i o tome treba da pričamo, da priđemo tim ljudima, ali oni duboko ne veruju. Tako je bilo za vezivanje pojasa u automobilu, dok nije počelo da se kažnjava – podseća Kon.

Govoreći o trećem talasu, kaže da sve zavisi od toga kako ćemo čuvati rezultat i da je teško verovati da se to može izbeći.

– Kad bismo bili svi rigorozno disciplinovani, možda bi moglo, ali postoji porast koji pokušavamo da stisnemo da ne eksplodira kao u julu, da bi sistem opstao -kaže dr Kon.

– Treba da učinimo sve, porast je neminovan, dolazi zima, iskustvo je da sa virusom nema pregovora – zaključio je epidemiolog Predrag Kon.

Izvor:  Telegraf.rs

Foto: Tanjug

Exit mobile version