Naslovna Featured Istaknuto Kon: Od sutra rade bašte kafića sa 50 odsto kapaciteta

Kon: Od sutra rade bašte kafića sa 50 odsto kapaciteta

kon:-od-sutra-rade-baste-kafica-sa-50-odsto-kapaciteta

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da će od sutra bašte ugostiteljskih objekata moći da rade sa 50 odsto kapaciteta kao i da će svi morati da nose maske i u baštama, što će biti definisano tokom dana.

“Vidite o čemu se radi – mi imamo ove mere na snazi tri nedelje. Ove neke korekcije što će biti od ponedeljka podrazumevaju da na otvorenom ugostitelju mogu da rade na 50 posto kapaciteta. To će biti definisano tokom dana. Svi moraju da nose maske i u baštama. To bi bio uvod da poštujemo te najosnovnije mere”, rekao je Kon za TV Prva.

Kako dalje navodi, ako se govori samo o ignorisanju mera – “to su sve ljudske slabosti koje se dešavaju”.

“Međutim, tu ima i onih koji to ne rade iz takvih namera, već iz vrlo svesnih pobuda da izazovu otpor, a nema ni jednog razloga za otpor, jer je vakcinacija jedini izlaz iz ovoga”, rekao je Kon.

Kaže da ne postoji razlog za otpor vakcinaciji i da vakcinaciju treba podržati i ističe da je antivakserima dat veliki prostor.

“Prvo preporučena je, nije obavezna. Predlog je da bude obavezna zdravstvene radnike. Ne znam da li će biti tema na Kriznom štabu, ali podržavam tako nešto. Ne znam da li znate ali vakcinacija protiv gripa i hepatitisa B je obavezna za medicinske radnike”, dodaje.

Upitan da je Vlasta Velisavljević preminuo i nakon revakcinacije, i kakav je njegov odogovr na to, Kon navodi da se u zaključivanju ne može na osnovu pojedinačnih slučajeva zaključivati nešto opšte. Efekti vakcinacije se vide, smatra Kon. Vidi se kada se uporede mesta sa različitim obuhvatom – u mestu gde je veći obuhvat dolazi do zaravnjenja.

“Mi te rezultate već sada vidimo. Već sa jednom dozom je zaštitino delovanje oko 80 posto”, navodi Kon.

Izvor: FoNet

Exit mobile version