Kon: Lambde nema ni na vidiku, pitanje je da li je zaraznija

BEOGRAD – Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, rekao je danas da lambda soja korone virusa “nema ni na vidiku” i da postoje samo pojedinačni slučajevi koji ulaze u Evropu, pa se ta varijanta, kako smatra, verovatno neće dalje ni širiti.

Kako je naveo, pitanje je da li će soj koji je registrovan još u decembru 2020. godine u Južnoj Americi biti zarazniji, jer to zavisi i od države do države.

“Lambda bi mogao možda i da se naglo pojavi i bude donekle otporan na vakcine, ali ne skroz, jer neka efikasnost vakcine mora da postoji. Čak i 30 odsto zaštite je neka zaštita i velika je korist”, kaže Kon za B92.net.

Dodaje da je čuo da japanska istraživanja pokazuju da lambda ima tri mutacije na spajk protein i da je zaraznija i otpornija na antitela, ali da će vreme pokazati da li je zaista tako.

“Čekam da SAD urade istraživanja i objave o tome. Svaka nova značajna varijanta je predmet istraživanja, a druga je priča da li vakcinu treba modifikovati. Za sada je dominantan delta soj koji je daleko zaraznija varijanta, jer se od jednog obolelog zarazi njih sedam”, objasnio je Kon.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO