Naslovna COVID 19 Kon: Danas možda i više od 4.000 zaraženih

Kon: Danas možda i više od 4.000 zaraženih

kon:-danas-mozda-i-vise-od-4.000-zarazenih

BEOGRAD – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da danas u našoj zemlji očekuje maksimalan broj zaraženih virusom korona od početka epidemije i dodaje da bi on mogao biti i viši od 4.000.

Kon je istakao da broj novoobolelih i dalje raste i da je on posledica ponašanja građana u prethodnih nedelju dana, ali da očekuje da će do “zaravnjenja krive” doći tokom sledeće nedelje, jer danas stupaju rigoroznije mere.

To što je juče bio blagi “pad” broja novozaraženih, rezultat su, kaže Kon, nedelje kada se testira manji broj ljudi, ali da će podaci danas biti mnogo realniji.

Beograd je, kaže, najveći centar od početka epidemije, ali da je veliki broj zaraženih i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu…

Epidemiolog je pozravio nove mere koje večeras stupaju na snagu i dodao da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da se one uvedu ranije i da budu oštrije.

Te mere, ističe Kon, uvode se da bi se obezbedilo normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema i da njih nema, dodaje, sistem bi bio uništen.

“Već sada zdravstveni sistem ne može regularno da funkcioniše, ovo sada je neuporedivo teže za zdravstveni sitem. Bio sam i na ratištu, preživeli smo bombardovanje, ali ovo je neuporedivo teže za sistem”, rekao je Kon i dodaje da je ovo vanredna situacija za zdravstvo.

Prema njegovim rečima postoje dva paralelna sveta – onaj koji se bori s virusom u kovid bolnicama, i onaj van njega.

Govoreći o vakcini, Kon dodaje da je realno da ona stigne pre Nove godine, a da na to, kaže, ukazuje i naš državni vrh koji je u pregovorima sa pojedinim farmaceutskim kompanijama.

Već je vreme, ističe, da se sprovede i plan pripreme vakcinacije, jer je to, naglašava, ogroman posao.

Kada je reč o školama, Kon kaže da priliv virusa u škole sigurno sledi, ali da one ne moraju biti “isključene”.

“Problem je kompleksan jer se mora pratiti i koliko nastavnika će možda oboleti i samim tim može li ih biti dovoljno za obavljanje nastave”, rekao je Kon i dodaje da će to zavisiti od škole do škole.

Kada je reč o realnom broju zaraženih korona virusom u Srbiji, član Kriznog štaba ističe da je nedavno završena studija, koja će biti prezentovana u sredu, a po kojoj antitela na kovid-19 ima oko 20 posto stanovništva.

Tom broju se dodaje i broj aktuelnih slucajeva i na kraju dobijena cifra je “taj broj”.

Prema njegovim recima, prirodno razrešenje pandemije je kada preko 60 posto stanovnika ima antitela, a to se postice ili zaražavanjem ili vakcinama.

“Sada cekamo vakcinu da imako vakcinalni imunitet”, zakljucio je on.

indeksonline.rs

Exit mobile version