Naslovna COVID 19 Kon: Blagi pad broja novozaraženih u naredne dve nedelje

Kon: Blagi pad broja novozaraženih u naredne dve nedelje

kon:-blagi-pad-broja-novozarazenih-u-naredne-dve-nedelje

BEOGRAD – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se u naredne dve nedelje može očekivati blagi pad broja novozaraženih korona virusom, ali će to, kako je rekao, još uvek biti katastrofalno visok broj.

Kon je za praznični dvobroj Kurira rekao da je 27. juna počeo porast oboljevanja koji nije stao sve do pre sedam nedelja.

“Od tada se zaravnila epidemiološka kriva na vrlo visokom nivou sa prosekom od 6.000-7.000 novoobolelih dnevno. Sada smo u osmoj nedelji i prvi put nam je sedmodnevni prosek novozaraženih ispod 6.000”, naveo je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Ponovio je da bi epidemiološka situacija bila bolja da je sprovedeno sve što je tražio medicinski deo Kriznog štaba.

“Ovo će trajati i tokom sledeće godine a šta će biti posle toga i kada će da popusti, ne znam. Virus je opstao na planeti i teško ćemo da se oslobodimo. Moramo da se vakcinišemo, ko to ne razume, stavlja u opasnost čitavo narodno zdravlje”, ocenio je Kon.

Upitan zašto se ne objavljuju podaci o broju vakcinisanih osoba koje su preminule od posledica infekcije, Kon je rekao da se o tome pričalo na sednici Kriznog štaba u septembru a da je s tim u vezi 10. oktobra poslao pisani zahtev nadlženima na koji još nije dobio odgovor.

“Tražio sam preko premijerke, Ministarstva zdravlja, Instituta Batut, dakle svuda. Odgovora nema. Ima i još jedna stvar, ovde se očekuje da se odgovor dobije na dugme kao da smo najrazvijenija zemlja sveta. Ipak, previše se dugo čekaju ti podaci”, kazao je epidemiolog.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version