Naslovna Featured Istaknuto Komunalna milicija upozorava: Kazna za nepropisno parkiranje iznosi 25.000 dinara

Komunalna milicija upozorava: Kazna za nepropisno parkiranje iznosi 25.000 dinara

Komunalna milicija grada Novog Pazara zvanično je počela sa radom, a osmoro pripadnika već je počelo da patrolira ulicama ovog grada.

Pripadnici komunalne milicije imaju za zadatak da se djelatnosti koje su pod nadležnošću lokalne samouprave obavljaju bez problema.

 

„Osnovna djelatnost i poslovi komunalne milicije jeste održavanje komunalnog reda, uspostavljanje komunalnog reda što je slučaj u našem gradu jer imamo dosta tog disbalansa u očuvanju i održavanju komunalnog i drugog reda. Imamo i nadzor nad primjenom zakona i drugih akata, podzakonksih akata, kontrolu putničkog, lokalnog, prigradskog saobraćaja, nekategorisane puteve. To su neki osnovni poslovi komunalne milicije.“

Načelnik Imer Jahović kaže da će ovaj početak iskoristiti da se upoznaju sa građanima, da ih obavijeste o tome šta su njihovi zadaci i obaveze, kao i šta mogu građani očekivati od njih.

„Još uvijek ne pišemo novčane kazne, mada i upozorenje je jedna vrsta mjere propisana zakonom koja može da bude dobra ako građani više ne postupaju protivno nekim propisima. Nije nam krajni cilj da kažnjavamo građane, jesu velike kazne ali možda bude neke izmjene gradskih odluka, možda bude inicijativa sa naše strane da se usklade te odluke, naprimjer za nepropisno parkiranje vozila, da to bude u skladu sa zakonom o bezbjednosti saobraćaja.“

Jahović navodi da očekuje da im se u narednom periodu pridruži još komunalnih milicionara, kako bi mogli uspješno da obavljaju svoje obaveze.

“Imamo kapacitete male, trebalo bi da se proširuje broj komunalnih miliocionara. Uvijek napominjem da je najbitnije da građani imaju uslove za ponašanje po propisima, da imaju određeni broj kontejnera, kanti za otpad. Ukoliko neko to uništava i nesavesno se ponaša prema tom gradskom dobru, onda mi tu treba da reagujemo i da to sankcionišemo. Polazim od toga da je potreban dovoljan broj parking mjesta kao i svega ostalog što je potrebno za normalno funkcionisanje. Što se tiče parking mjesta u centru grada ima nekoliko tih privatnih i javnih parkirališta koja građani mogu da koriste i koja nisu skupa. Imamo zatvorene dvije garaže gdje je sahat vremena 60-70 dinara. Ako već imate potrebu da završavate neke poslove, sahat dva vremena je sasvim dovoljno da se tu parkirate i da ne pravite problem učesnicima u saobraćaju, kako pješacima tako i vozačima. Ostalo će ići postepeno jer je to jedan proces i vremenski period gdje moramo svi zajedno da damo jedan maksimum od sebe, da neke lose stvari koje radimo, mijenjamo.”

Gradskom odlukom kazna za nepropisno parkiranje na javnoj površini trenutno iznosi 25.000 dinara, dok kazna za ugrožavanje životne sredine iznosi od 5.000 do 25.000 dinara.

Exit mobile version