Naslovna Zabava Zanimljivosti Kometa razara Mars 2014. godine?

Kometa razara Mars 2014. godine?

 

 

kometa

Kometa C/2013 A1, ili Sajding spring, prečnika od 10 do 50 kilometara, mogla bi da udari u planetu Mars oktobra 2014, što predstavlja veliku opasnost za Zemlju, napominju astronomi. Ukoliko bi Sajding spring udario u Crvenu planetu, stvorio bi se krater 10 puta veći od veličine komete i ona bi eksplodirala jačinom od 20 milijardi megatona. Na Zemlji bi ovakav udar izazvao pravu kataklizmu.

Prema poslednjim proračunima, kometa bi pored Marsa trebalo da proleti na razdaljini od oko 34.000 kilometara, ali će njena tačna putanja biti poznata tek za godinu dana. Nepredvidljiva orbita komete lako se menja kako se nebesko telo približava Suncu, jer se zarobljeni gasovi zbog toplote pretvaraju u moćne gejzire, koji, poput motora na raketi, mogu da skrenu Sajding spring s putanje.

Američki astronom Fil Plat tvrdi da bi sudar Sajding springa s Marsom mogao da izazove udar 25 miliona puta jači od najjače testirane nuklearne bombe na Zemlji.
– Ako kometa C/2013 A1 udari u Mars, to bi predstavljalo kataklizmu ne samo za tu planetu nego i za čitav Solarni sistem. Opasnost preti i Marsovim prirodnim satelitima Fobosu i Deimosu, koji bi od siline udara mogli da promene svoju orbitu. Ko zna kako bi to uticalo na Crvenu planetu ili čak na Zemlju. Od siline udara u kosmos bi odleteli manji delovi, koji bi lako mogli da padnu na Zemlju, a mnogi bi bili veći od poslednjeg meteora koji je pao u Rusiji – rekao je Plat.

Čak i da kometa promaši Mars, mogli bismo da zbog mikrometeorita izgubimo neke sonde i robote koji se nalaze tamo, napominje Plat.

Sajding spring otkriven je 3. januara ove godine, kroz svemir se kreće brzinom 120.000 kilometara na čas i trenutno se nalazi blizu Jupitera, oko milijardu kilometara od Sunca.

Kometa C/2013 A1 će, ukoliko ne udari u Mars, proći relativno blizu Zemlje, na udaljenosti od oko dva miliona kilometara, i videće se golim okom. Tada će kometa Sajding spring biti poprilično sjajna na našem nebu i biće vredna za posmatranje. Za njom će se vući beli rep dugačak stotine kilometara i biće vidljiv sa Zemlje i danju.

Exit mobile version