Kome će, i gde, od subote biti neophodan kovid pasoš

Da bi se zauzdala epidemija, Krizni štab je odlučio da se uvedu kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte, u zatvorenom prostoru. Propusnice neće imati fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu.

Mnogo se očekivalo i spekulisalo, a Krizni štab je prelomio – od subote, od 22 časa uvodi se nova mera od koje se očekuje da pomogne u borbi sa koronavirusom – kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru.

Premijerka Ana Brnabić objasnila je da taj kovid sertifikat zapravo predstavlja potvrdu druge, odnosno treće doze vakcine, koja nije starija od druge doze 210 dana, tj. sedam meseci.

“Ukoliko ste primili drugu dozu, a nakon sedam meseci niste primili treću dozu, neće vam biti validan kovid certifikat”, navela je Brnabićeva.

Pored vakcinacije, boravak u ugostiteljskom objektu moći će da omogući i negativan pi-si-ar test, ne stariji od 72 sata. Negativan antigenski test biće validan 48 sati. I preležani kovid-19 omogućiće boravak u restoranima i kafićima – samo ako ste ga preležali u prethodnih sedam meseci.

Ko će skenirati kovid redar.

“Na ulazu će kovid redar, inspektor ili komunalni milicajac koji bude dolazio, skenirati QR kôd. Taj kôd će pokazati da li je zeleno – da je validan, ili je crveno – da nije validan. U skladu sa tim ćete moći da boravite u zatvorenim prostorima”, objasnila je premijerka.

Kovid propusnicu možete imati na papiru ili na mobilnom telefonu.

Zašto se uvode propusnice

Virusolog dr Milanko Šekler ističe da kovid propusnice olakšavaju život.

“Pojednostavljuju ljudima svakodnevni život – da mogu da se kreću, da obavljaju svakodnevne poslove i da se jasno zna da je u tom objekatu prisutan ili neko ko se vakcinisao ili neko ko je preboleo ili neko ko je testiran. Jedna apsolutna sloboda i opuštenost u svakodnevnom funkcionisanju”, kaže dr Šekler.

Na sednici Kriznog štaba medicinski deo nije odstupao od svojih predloga, kaže dr Branislav Tiodorović.

“Mi smo nezadovoljni, to je potpuno jasno u  javnosti. Ali smo ipak prihvatili kao najavu dobrih namera da ovim pasošima, odnosno certifikatima, počinjemo da uvodimo red u ponašanju”, rekao je Tiodorović.

Uz kovid propusnice, očekuje se i da stroža kontrola mera dâ rezultat. Premijerka je rekla da je broj izvršenih inspekcijskih nadzora u ovoj nedelji veći za 10 odsto, a broj izrečenih prekršajnih naloga povećan 220 posto.

“Vidimo neki rezultat toga, tako da mi se čini da se nešto malo više poštuju mere”, rekla je Ana Brnabić.

Vakcinacija nema zamenu

Načelnica Anestezije KBC “Dragiša Mišović” dr Duška Ignjatović navodi da je u bolnici 300 pacijenata, od kojih 70 na intenzivnoj nezi. I 90 odsto je nevakcinisanih.

“Kažu, čim izađemo –- vakcinisaćemo se. Međutim, ne izađu svi”, navodi dr Duška Ignjatović.

Doktorka iz “Narodnog fronta” ističe da treba da se vakcinišu i trudnice i porodilje.

“Centar za prevenciju i kontrolu bolesti iz Atlante i Američko udruženje ginekologa je dalo 29. septembra preporuku, gde su jasno i deklarativno rekli – trudnice, bez obzira na starost trudnoće, žene koje su se porodile i dojilje, one koje planiraju trudnoću ili leče neplodnost – vakcinišite se danas, nema odlaganja. Vakcina je bezbedna i efikasna”, navela je prof. dr Ana Jovanović.

 

Izvor: RTS

Foto: Nova

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO