Kolumna: Zašto se Beograd plaši deklaracije?

Medijska prašina koja se podigla i orkestrirani naslovi u srbijanskim medijima poput onih da je Turska umešana u deklaraciju izmedju SDA i SDP pokazuju strah zvaničnog Beograda od veoma dobro sačinjene deklaracije koja prema tvrdnjama potpisnika ima za cilj boljitak u Sandžaku.

Argumenti su svakako na strani Ljajića i Ugljanina, dva lidera koji ovom deklaracijom pokazuju da je konačno došlo vreme da Sandžak krene putem prosperiteta.
Srbijanski mediji sa druge strane u sve mešaju sadašnjeg “miljenika” vlasti, onoga kojem je sve dozvoljeno i koji se poput Stanije ne skida sa naslova na srpskim medijima. On je u glavnom i najvećem problemu pa Beograd pokušava da na osnovu bolne političke prošlosti u Sandžaku te istorije izmedju SDA i SDP da proizvede gnev podsećajući na nemile scene.
Ali, Bošnjaci su ovoga puta pametniji, politika sa kojom će se po prvi put u istoriji, od osnivanja višepartijskog sistema nastupiti “jedinstveno” prema Beogradu prepoznata je kao poslednji krik i zadnja nada za boljitak jer se videlo da ovaj dosadašnji put nije vodio nikud.
Uz dva lidera koji su ceo svoj život posvetili Sandžaku, a koji će sada zajedno stati pred Beograd i reći “ovo hoćemo” a radi se o osnovnim životnim uslovima koje je država dužna da obezbedi, Beograd neće imati kud osim da zahteve ispuni.
Ne isključuje se mogućnost sabotaže i pokušaj podmetanja semena zla izmedju SDA i SDP ali lideri treba da budu pametni i da veruju jedan drugome isto kao što su to pre par dana pokazali Erdogan i Putin kada je ubijen Ruski ambasador u Ankari.
Medijski naslovi i prilozi na beogradskim medijima a i lokalnim “patriotskim” televizijama pokazuju da Beogradu u ovom trenutku ne odgovara mir u Sandžaku. Sa druge strane miljenik Beograda, Zukorlić, optužuje Erdogana da je učestvovao u pravljenju deklaracije a sve to preko tabloida “srpski telegraf” čiji je vlasnik Vučićev prijatelj jer je Turska ono što Srbi godinama ne vole a Zukorlić to koristi da bi de dodatno dodvorio Beogradu.


Narod u Sandžaku zna, čim je Beograd u panici oko nečega njemu će doći boljitak i krenuće bolje. 
Na kraju, postavlja se jedno veoma prosto i jednostavno pitanje “zašto nije bilo ovolike panike kada su SDA i SDP prošli put formirali vlast”? Odgovor je jasan – sad im to ne odgovara jer će morati da daju Sandžaku a ne i drugim okruzima. 

M.S.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO