Naslovna Featured Istaknuto KOLUMNA: RATKO MLADIĆ PRISUTAN I U NOVOM SADU

KOLUMNA: RATKO MLADIĆ PRISUTAN I U NOVOM SADU

Niti jedan nacionalni medij u Srbiji nije preneo ono što su gledaoci imali priliku da vide juče u direktnom prenosu TV Arena – vređanje Bošnjaka na Karađorđu od strane navijača Vojvodine, skandiranjem imena ratnog zločinca, i to sve usred multietničkog Novog Sada. Kada gostuje FK Novi Pazar, nacionalni mediji ćute na uzvikivanje imena osuđenih ratnih zločinaca, ekskluziva u medijima postoji samo kada se nešto negativno dogodi u Novom Pazaru zato sto smo mi građani ‘drugog reda’.
U medijskom izveštavanju iz Novog Pazara dozvoljene su i laži, poput ‘žute kuće’ koja u Novom Pazaru nije ni pomenuta. Čuli su se samo oni koji brane zlikovca, svog ratnog saborca Ratka Mladića.
Srbija ne sme biti zemlja dvostrukih aršina: kada u Beogradu huligani preskoče južnu tribinu i prebiju svoje navijače onda mediji ćute i niko se ne oglašava, a kada se navijači Novog Pazara brane – onda smo mi u istom tefteru. Pošto je policija snimala utakmicu sa Partizanom gde se navijači Novog Pazara izjednačavaju sa Grobarima, neka se prikaže i snimak u kojem se pominje ‘žuta kuća’. Tvrdnju bi trebalo da prati argument kojeg u ovom slučaju nema jer je reč o laži. To mogu da portvrde i Bošnjaci i Srbi, njih 5000 koji su bili prisutni na tribinama, kao i to da je do samog dolaska navijača Partizana tj. isticanja transparenta i zastave sa likom Ratka Mladića utakmica proticala bez ijednog incidenta.
Treba postaviti pitanje policiji: Ko je dozvolio da se unese transparent i zastava Ratka Mladića na tribine? Najveću odgovornost snosi upravo policija koja je to i dozvolila, kada naši navijači gostuju oduzima im se legitimna bošnjačka zastava koja je priznata od strane države u kojoj živimo bez ikakvog objašnjenja, naši navijači se skidaju u potpunosti i pregledaju se svi transparenti i natpisi. Treba osuditi i svako vređanje bilo kog naroda i vandalizam bilo koje vrste.
Postavlja se pitanje: Da li i kada će Srbija postati zemlja u kojoj se ne kliče ratnim zločincima, ne postavljaju murali sa njihovim likovima, zemlja u kojoj navijači neće biti preobučeni biznismeni koji su sada ugledni građani sa zadatkom kontrolisanja tribina?
Danas na stadione širom Srbije, većina vatrenih navijača su reketaši, ubice stranih državljana (ubica Brisa Tatona sada je vođa navijača Partizana), a tu su svakako i biznismeni preobučeni u navijače Crnene Zvezde.
Dokle god je stanje ovakvo, normalan svet gleda i gledaće utakmice podalje od fudbalskih tribina, na bezbednoj udaljenosti sa prijateljima i porodicom u kućnom ambijentu.
Husen Memić
Navijač FK Novi Pazar
Exit mobile version