Naslovna Featured Istaknuto Kojić: Otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru prioritet! Značaj višestruk

Kojić: Otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru prioritet! Značaj višestruk

kojic:-otvaranje-generalnog-konzulata-bih-u-novom-pazaru-prioritet!-znacaj-visestruk

Novi Pazar uskoro će dobiti konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine. Otvaranje Generalnog konzulata, koji predstavlja najvišu je diplomatsku istancu, prioritetno je pitanje državnog vrha Bosne i Hercegovine. Značaj je višestruk, prvenstveno za građane, privredu ali i grad Novi Pazar. Istovremeno, rezultiraće jačanjem odnosa dve države, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsedništvo Bosne i Hercegovine koje vodi spoljnu politiku te države, odlučno je da upravo u Novom Pazaru otvori svoje diplomatsko predstavništvo, odnosno Generalni konzulat. To im je, naglašava koordinator za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru Miroslav Kojić, prioritet.

”Odgovorno tvrdim da je, što se tiče spoljne politike koju vodi Predsedništvo Bosne i Hercegovine, a u cilju unapređenja i otvaranja novih doplomatsko-konzularnoh predstavništava, ovaj Generalni konzulat trenutno ima najveći prioritet i sve naše aktivnosti usmerene su upravo na to da se on otvori i nadam se, uz pomoć gradonačelnika Novog Pazara i njegovog tima, ali i svih ljudi ovde u Novom Pazaru da ćemo uspeti da to vrlo brzo sprovedemo i sve aktivnosti privedemo kraju” kazao je Kojić.

Koordinator za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru Miroslav Kojić naglasio je još da je otvaranje konzulata kompeleksan i odgovoran posao koji prati niz zakonskih i administrativnih obaveza.

”Bez obzira na sve to uvereni smo da ćemo to vrlo brzo i u što kraćem roku uraditi jer na prostoru Novog Pazara i kompletne oblasti živi veliki broj državljana Srbije koji imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine i upravo njima ćemo  olakšati sve administrativne i statusne poslove. Dakle, ne moraju ići u Bosnu i Hercegovinu već ćem im sve biti omogućeno u Generalnom konzulatu. Ovo će, dakle, biti najveći rang generalnog konzulata koji Bosna i Hercegovina otvara, imaćemo i akviziciju i biometriju, što zapravo znači da ćemo, između ostalog, raditi sve putne isprave kakve su pasoši, vize i drugo, tako da građani neće morati da idu u Beograd već će sve moći da obave ovde u Novom Pazaru” objasnio je Kojić.

Današnja poseta i razgovor sa koordinatorom za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru od izuzetnog je značaja, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. Biševac je naglasio da će otvaranje Generalnog konzulata rezultirati jačem i boljem povezivanju dve države. Za građane će imati nemerljiv značaj.

”Otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine za Novi Pazar ima veliki značaj, ali prvenstveno za građane, naročito ako znamo da veliki broj građana ovog dela zemlje, Novog Pazara i Sandžaka živi u Bosni i Hercegovini i ima dvojno državljanstvo. Otvaranjem Generalnog konzulata sve pravno administrativne poslove moći će da obave ovde što čerezultirati uštedom vremena i finansija, a sigurno će doprineti privrednom razvoju jer će biti olakšane administrativne i papirološke procedure, tako da je značaj višestruk. Grad Novi Pazar daće punu podršku Ambasadi Bosne i Hercegovine u Srbiji. Raduje nas da je otvaranje konzulata izvesno” kazao je Biševac.

Generalni konzulat najviša je diplomatska istanca u jednoj zemlji kada se tiče konzularnih poslova. Generalnog konzula imenovaće Predsedništvo Bosne i Hercegovine, a osim njega u Generalnom konzulatu radiće još nekoliko lica na poslovno tehničkim zadacima. Službeno osoblje biće iz Bosne i Hercegovine, dok postoji mogućnost da lica angažovana na tehničkim poslovima budu iz lokalne sredine.

Trenutne aktivnosti, pored ostalih, usmerene su na pronalaženju adekvatne lokacije, odnosno prostora u kojem će se nalaziti Generalni konzulat.

 

Senada Kalić

Podeli

Exit mobile version