26

Ujedinjenjem 43 pobunjeničke vojne skupine nastala je Vojska islama kojom će zapovijedati Islamska brigada.

Nova vojska neće ratovati pod zastavom Slobodne sirijske vojske [EPA]

Vojska islama nova je organizacija koja se bori za svrgavanje Bashara Al-Assada u Siriji, a nastala je ujedinjenjem 43 pobunjeničke vojne skupine koje su se sastale pre par dana u jednom od predgrađa Damaska.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=llo4cdlI9gE

Zapovjednik i komadant nedavno formirane Vojske islama je Muhamed Zehran A’luš, ali ko je on? Kakva nje njegova biografija? Evo kratke biografije o njemu:

On je: šejh (učen), Muhamed Zehran ibn (sin) Abdullaha A’luša, a ‘kunja’ (nadimak) mu je: Ebu Abdillah.

Rođen je u Dumi, okolina ili periferija Damaska. Njegov babo je šejh (alim) Abdullah A’luš, jedan od učenjaka Dume, koji je svoje znanje pretvarao i praktikovao u djela, bio je poznat po njegovom po svom držanju i praktikovanju metodologije (menhedža) ehlus-suneta vel-džema’ta, kao i davi ili pozivu tom menhedžu.

Muhamed Zehran je primljen na šeriatski fakultet na univerzitetu Damsak, a koji je nastavio i dovršio na islamskom univerzitetu u Medini, na odsjeku hadisa i hadiskih nauka. Potom je magistrirao, vraćajući se ponovo na šeriatski fakultet i univertitet u Damasku.
Prije početka sirijske revolucije radio je kao poduzetnik ili poslodavac osnivajući jednu građevinsku firmu i usluge.

Kada je otpočela sirijska revolucija u martu 2011. godine, on se zatekao u to vrijeme i boravio je u zatvoru sirijsko-esedovog režima, obzirom da je svojim djelovanjem na davetskom polju odnosno misionarskim aktvinostima privukao pozornost bezbjedonosnih sirijskih službi i stalno praćenje i proganjanje, a koja su počela još od 1997. godine, na kraju je završio uhićenjem i u istražnom špijunskom centru gdje je ‘procesuiran’ , nakon čega je zatvoren u ćelije prvog vojnog zatvora ‘Sajdnaja’.

Početak sirijske revolucije i prve demonstracije su stvorile pritisak na sirijske vlasti i režim pa su pustili određeni broj zatvorenika među kojima je bio Muhamed Zehran, tako da je pušten i zašo iz zatvora 22/6/2011. godine, što znači tri mjeseca nakon izbijanja ili početka revolucije i demonstracija.

Nakon puštanja na slobodu odmah je počeo sa djelovanjem, organizovanjem i osnivanjem vojne jedinice koja bi se suprostavila zločinačkom režimu i bar do određene mjere spriječila i zaštitila civilno stanovništvo i pružila vojni otpor Esedovim zločincima. Osnovao je manju jedinicu koja se na početku zvala ‘Odred islama’, odred je imao velike uspjehe, broj i novih priključenih boraca je bivao sve veći pa je odred prerastao u ‘Brigadu islama’, a koja je prije par dana ‘okrunisana’ ujedinjenjem 43 brigade i brojnih odreda u veliku vojsku ili možemo reći ‘korpus’ pod imenom ‘Vojska islama’.

Poslije kratkog upoznavanja sa biografijom ovog komadanta, nadati je se dobru od njega, uz Allahovu pomoć, samim time kao što smo vidjeli, čovjek je učen i magistar islamskih nauka, koji je zbog svog djelovanja i davetskog rada proveo određen dio vremena po Esedovim zatvorima i raznim torturama, vjerovatno je u tome bila i ‘priprema’ ovog čovjeka za veću misiju.

Allaha molimo da pomogne Njegove iskrene robove i borce, amin !!!

| Vijesti Ummeta |

 

1 KOMENTAR

  1. Mašalah! Koliko li je do sada u Siriji formirano islamskih vojski i vojski islama? Ono što je posebno interesantno je, da bi svako od njih htio svoju “islamsku” državu gdje bi on, naravno, bio halifa, sultan, emir ili šta već! A konstatacija da je bio u Asadovim zatvorima, pa je pušten, posebno je “dobra” garancija i preporuka za njegovu islamsku ličnost! Uraa!

Comments are closed.