Ko bi da gradi hidroeletrane u Sandžaku?

Novi Pazar – Ministarstvo rudarstva i energetike do sada je izdalo 22 dozvole za izgradnju mini hidroelektrana (MHE) na području Novog Pazara i Tutina, a do sada je samo jedna izgrađena, od četiri se odustalo, dok su ostale na čekanju.

Prema informacijama koje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), jedina izgrađena mala hidroelektrana nalazi se na teritoriji Tutina, na Smalućkoj reci i ona je dobila status povlašćenog proizvođača.

Nju je izgradio Šemsudin Zeković, a ovaj investitor dobio je dozvole da izgradi još dve hidroelektrane na reci Vidrenjak u Tutinu.

Pored te dve, na ovoj reci planirane su još dve mala elektrane, a za izgradnju MHE “Krona” kod Bregova već je podnet zahtev za građevinsku dozvolu.

Na teritoriji Novog Pazara planirana je jedna mini hidroelektrana i to na reci Raška u blizini Dojevića, a nju bi trebalo da gradi konzorcijum koji čine “Jedinstvo” iz Sevojna i “Rewood” iz Beograda.

Inače, italijanska kompanija “Cogip group”, koja je trebalo da podigne četiri MHE na Radušnici, Paljevskoj i Delimeđskoj reci, kao i Moranskom potoku, odustala je od te investicije.

Kada će početi izgradnja MHE na preostalih 17 lokacija još uvek nije poznato, a među investitorima, pored kompanija iz Srbije, nalaze se i Italijani, Slovenci i Slovaci.

Prema pisanjima CINS-a, građani Srbije će plaćati subvencije za rad MHE, a trenutno preko računa za struju u te svrhe izdvajaju oko 40 dinara mesečno.

“Taj iznos će rasti sa brojem izgrađenih MHE pa se očekuje da račun za struju 2020. godine bude veći za 400 dinara mesečno”, piše CINS.

izvor. Radio sto plus

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO