Naslovna COVID 19 Kisić Tepavčević: U ovom momentu imamo preko 250.000 testova na virus korona

Kisić Tepavčević: U ovom momentu imamo preko 250.000 testova na virus korona

0
kisic-tepavcevic:-u-ovom-momentu-imamo-preko-250.000-testova-na-virus-korona

BEOGRAD – Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Darija Kisić Tepavčević, izjavila je danas da se u Novom Pazaru virus širi i da je reč o zoni visoke žarišne transimisije. To je, kako je objasnila, scenario vrlo sličan u mestima gde se dozvolilo da se desi takvo nešto i gde su bila okupljanja, proslave koje su inicirale širenje virusa.

“Epidemiološka istraživanja su pokazala da je ključan faktor u svemu tome bio što su se mnogi pacijenti javljali tek u odmakloj fazi infekcije pluća, odnosno čekali su da to prodje samo od sebe”, kazala je Kisić Tepavčević u emisiji Fokus televizije B92.

Navela je da se situacija prati iz sata u sat i da su kolege različitih specijalnosti iz Kragujevca, Beograda i drugih centara su otišle kao pomoć i podrška u Novi Pazar da se zaustavi i spreči širenje bolesti.

Ona je rekla da su netačne informacije da nema dovoljno PCR testova.

“U ovom momentu ima preko 250.000 testova i taj podatak dovoljno govori”, kazala je. Na pitanje zašto je samo u Beogradu obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru odgovorila je da je to zato što je tu najveći broj zaraženih.

“Najmanje dve trećine svih potvrdjenih slučajeva svakog dana je sa područja našeg glavnog grada”, rekla je i dodala da će ova mera biti primenjena i u drugim delovima zemlje, ako bude potrebe za tim.

Cilj uvodjenja tih mera, istakla je, nisu sankcije i kazne, nego da ljudi zaštite sebe i da shvate značaj toga. Ukoliko bi se svi pridržavali mera za dve nedelje bi virus bio eliminisan.

“Nije cilj uvodjenje kontrola i plaćanje kazni. Cilj je da se zaštite gradjani”, izjavila je.

Navela je da je preko 200 studenata zaraženo virusom korona i da je medju njima makar trećina obolelih iz studentskih domova.

Beta

Exit mobile version