Zamenica direktora Instituta Batut rekla je danas da se u prvim satima nakon što je na snagu stupila mera pojačanog nadzora nad građanima koji se varćaju iz zemalja sa povećanim rizikom od zaražavanja koronavirusom na portal e-zdravlje prijavljivalo 10 osoba u minuti.

Kisić Tepavčević je TV Prva rekla da se do sada prijavilo oko 4.500 ljudi, što pokazuje koliko su građani odgovorni.

Ponovila je da je ova mera uvedena kako bi građanima koji se vraćaju iz inostranstva zdravstveni sistem odmah bio na raspolaganju i da je cilj suzbijanje širenja zaraze u našoj zemlji.

Kisić Tepavčević je rekla da je učestalost obolevanja u Crnoj Gori 25 veća nego u Srbiji, dok je na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine rizik od obolevanja je veći od pet do 10 puta.

To je razlog, kako kaže, što se posebno akcenat stavlja na povratnike iz ovih zemlaja. Istakla je i da se mera nadzora odnosi na sve zemlje u kojima je epidemiološka situacija lošija nego u Srbiji, što su, kako je navela, gotovo sve evropske države.

Doktorka Kisić Tepavčević je potvrdila reči epidemiologa Predraga Kona da je svako ko se elektronski ne prijavi pri dolasku u zemlju u prekršaju i da država ima način da ih sankcioniše.

Međutim, ponovila je da akcenat nije na kažnjavanju, već na razvijanju svesti o neophodnosti poštovanja preventivnih mera, ističući da je najgora kazna da se neko razboli.

Foto: Srđan Ilić

Izvor: Insajder