Kisić: Osamdeset odsto pacijanata na intenzivnoj su nevakcinisani

BEOGRAD – Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da 80 odsto pacijenata obolelih od korone na intenzivnoj nezi čine nevakcinisani.

“To je jasna poruka. Dešava se i da osobe koje su vakcinisane obole, međutim, po pravilu radi se o blažim formama bolesti, tako da dosadašnje iskusvo pokazuje da vakcina spašava živote”, rekla je Kisić Tepavčević odgovarajući na pitanja novinara u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da članovi Kriznog štaba svakodnevno komuniciraju i razmatraju sve moguće opcije.

Dodala je da želi da poruči da treba svi da se ponašamo kao najstariji, koji su se u najvećem procentu vakcinisali i tako zaštitili, ne samo sebe nego i svoju okolinu.

Kisić je uoči konferencije povodom Međunarodnog dana starih navela i da bi sve druge mere značile samo odlaganje izloženosti virusu i pasivno povlačenje pred njim.

“Jedina mera kao kontranapad kojim fomiramo štit i branu od širenja virusa jeste vakcinacija. Nikakvo drugo stručno telo ne može da kaže ništa više osim toga. Imamo dostupne vakcine i još jedan apel svima, molim vas, vakcinišite se”, poručila je ministarka.

Što se tiče različitih kriterijuma i sagledavanja učestalosti obolevanja u različtim zemljama može se pročitati, kaže Kisić Tepavčević, da je taj broj samo orijentacioni zbog limitiranog testiranja u mnogim zemljama.

“U našoj zemlji se sve sumnje i dalje testiraju jer smatramo da je to ispravan pristup. Kada bi se na taj način gledalo videlo bi se da nismo u vodećim zemaljama kada je u pitanju učestalost obolevanja”, rekla je Kisić Tepavčević.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO