Naslovna COVID 19 Kineska vakcina možda dostupna do kraja godine

Kineska vakcina možda dostupna do kraja godine

kineska-vakcina-mozda-dostupna-do-kraja-godine

PEKING – Potencijalna vakcina za korona virus kineske nacionalne farmaceutske grupe Sinofarm mogla bi da bude spremna za javnu upotrebu do kraja godine, uprkos prvobitnim najavama da će to biti tek 2021. godine, objavili su kineski državni mediji.

Direktor Sinofarma Liju Ðingžen rekao je za C CTV da kompanija očekuje završetak poslednje faze testiranja na ljudima za tri meseca.

Odeljenje Sinofarma CNBG, zaduženo za dva projekta vakcine protiv korona virusa, saopštilo je u junu da možda neće moći da ispuni rok do 2021. godine jer nedostatak novih slučaja u Kini otežava pronalaženje ljudi za testiranje.

Kasnije je saopšteno da je Kina pronašla alternativa mesta za testiranje u inostranstvu, prevazišavši neke prepreke u globalnoj trci za proizvodnju vakcine protiv korona virusa od kojeg je u svetu umrlo preko 600.000 ljudi, prenosi Rojters.

Ispitivanje Sinofarma ušlo je u treću fazu koja obuhvata oko 15.000 učesnika i dva soja vakcine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Potencijalnu vakcinu razvija i kineska firma Sinovak Bioteh koristeći sličnu tehnologiju. Ona je takođe ušla u treću fazu testiranja u Brazilu.

I vakcina koju razvija Kan-Sino Biologžiks i kineska vojna istraživačka jedinica takođe ulazi u treću fazu ispitivanja van Kine.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version