Kaya: Prisustvo Turske u Siriji ima za cilj da donese regionalni mir i stabilnost

“Niko ne treba biti zabrinut zbog prisustva Turske u Siriji”, rekao je Erol Kaya, zvaničnik AKP prilikom obilaska severnog sirijskog grada Jarabulusa

Prisustvo Turske u Siriji ima za cilj doneti regionalni mir i stabilnost, izjavio je visoki zvaničnik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AKP).

“Niko ne treba biti zabrinut zbog prisustva Turske u Siriji”, rekao je Erol Kaya, zvaničnik AKP prilikom obilaska severnog sirijskog grada Jarabulusa.

“Mi smo ovde da rekonstruišemo (oštećena i uništena mesta) i da omogućimo sigurno preseljenje ljudi u regionu”, rekao je Kaya.
Ukazujući na napore Turske da obezbedi humanitarnu pomoć stanovnicima Jarabulusa, Kaya je naglasio da su turske nevladine organizacije učinile “veliki posao” u regiji koja je zahvaćena krizom.
U njegovoj pratnji bila je i gradonačelnica Gaziantepa Fatma Sahin koja je istakla je njena opština pružila stanovnicima Jarabulusa usluge kakve pruža i sebi.
U toku je sanacija infrastrukture, prikuplja se smeće, a ulice i trotoari se čiste, rekla je Sahin.
Ona je sa Kayom posetila i bolnicu u Jarabulusu koju je osnovalo tursko Ministarstvo zdravstva.
Nakon što je Jarabulus oslobođen od pripadnika terorističke organizacije ISIS u okviru turske operacije “Štit Eufrata”, na hiljade Sirijaca vratilo se u taj grad.
Kaya je rekao da je sirijski narod izrazio zahvalnost Turskoj zbog oslobađanja grada od terorističkih elemenata.
Podsećajući na opredeljenje Turske da se bori protiv terorizma, Kaya je rekao da će “Turska nastaviti delovati kao golub mira u regiji”.
Ofanziva “Štit Eufrata” pokrenuta je 24. augusta na severu Sirije radi neutralizacije terorističkih pretnji sa akcentom na ISIS i jačanja sigurnosti u sirijsko-turskom pograničnom pojasu.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO