Naslovna Vijesti Katar predstavio šatorasti stadion za Svetsko prvenstvo 2022 – video

Katar predstavio šatorasti stadion za Svetsko prvenstvo 2022 – video

Stadion Al Bayt u gradu Al Khor, koji se nalazi na 45 kilometra od glavnog grada Dohe, moći će da ugosti 60.000 ljudi a izgledaće poput šatora kojeg koriste nomadi u Kataru.

Inspiraciju za projekat stadiona projektanti su dobili analizirajući šatore koje nomadi u pustinjama koriste za svakodnevni život. Ako je šator dobar za kuću zašto ne bi bio dobar i za stadion!

Ova crno-bela šatorasta konstrukcija ima jednu nesvakidašnju funkciju a to je da se gornji redovi na tribinama mogu ukloniti čime će se kapacitet stadiona posle Svetskog prvenstva smanjiti na razumnih 32.000 gledalaca. Uklonjena sedišta biće poklonjena drugim državama.

Al-Bayt-Stadium-Qatar-11

Stadion Al Bayt biće domaćin za utakmice polufinala a zanimljivo je da Katar planira da napravi još tri stadiona čiji će projekti biti prikazani do kraja ove godine. Iako FIFA zahteva da zemlja domaćin ima osam odgovarajućih stadiona, Katar će ih napraviti deset!

Koristeći najnovije tehnologije u građevinarstvu i najsavremenije materijale, stadion će najverovatnije dobiti najviše ocene po pitanju LEED i GSAS standarda.

Stadion Al Bayt biće završen do 2018. godine.

Bordo boja je boja Katara.

Pogledajte i video animaciju novog stadiona u Kataru:

Exit mobile version