Kastro i Če nakratko ujedinjeni u smrti

300

Dvojica najpoznatijih revolucionara na svetu privremeno su ujedinjena, pošto je pepeo Fidela Kastra stigao u mauzolej u kojemu se čuvaju posmrtni ostaci Ernesta Če Gevare. Urna sa pepelom Fidela Kastra krenula je juče iz Havane n ačetvorodnevno putovanje do konačnog počivališta u Santijagu de Kubi.

Fidel Kastro je kremiran neposredno posle smrti, a urna sa njegovim pepelom vozi se u karavanu koji je od Havane krenuo ka Santjagu de Kubi u suprotnom smeru od onoga kojim se 1959. godine kretala Kastrova gerila u borbi protiv predsednika Fulgensija Batiste.

Nekoliko hiljada ožalošćenih Kubanaca okupilo se da pozdravi karavan ispred mauzoleja u Santa Klari, gradu u kojemu je Če Gevara, argentinski lekar koji je postao revolucionar, izbacio iz šina oklopni voz u borbi protiv Batistine vojske, što se smatra događajem koji je možda bi tas na vagi u korist pobunjenika.

Velika Fidelova fotografija koja ga prikazuje s beretkom na glavi kako maršira u borbi, postavljena je na podnožju skoro sedam metara visokog spomenika Ernestu Če Gevari. Reči na fotografiji poručuju: “Do pobede, uvek!”, što je fraza koju je Če napisao u oproštaju s Fidelom.

Folk muzičari i pozorišne grupe izveli su program u sklopu oproštaja s nekadašnjim vođom.

“Ovo je za nas sveto mesto, jer ovde počiva Če. Sada će ovde prenoćiti Fidel pored svog ratnog druga”, rekao je Pedro Pinjeda, 70-godišnji radnik na farmi za proizvodnju mesa.

Ranije, ulice kojima je prolazio pogrebni karavan bile su preplavljene ljudima koji su uzvikivali “Fidel!” i nosili male kubanske zastave.

Cuba Fidel Castro

Kovčeg s Kastrovim pepelom prenoćiće u mauzoleju u kojem počivaju posmrtni ostaci Če Gevare, posle čega se put nastavlja prema Santjago de Kubi, jugoistočnome gradu u kojemu je Kastro počeo pobunu protiv Batiste 1953.

izvor: N1