Naslovna Vijesti Karadžić i Mladić biće osuđeni za genocid

Karadžić i Mladić biće osuđeni za genocid

Glavni tužilac haškog Tribunala Serž Bramerc izjavio je da vjeruje da će Radovan Karadžić i Ratko Mladić biti osuđeni za genocid.

Glavni haški tužilac je kazao da su prezentovali najbolje dokaze u slučaju Karadžića i Mladića koje su posjedovali, a koji su testirani i u drugim slučajevima, a završili su osuđujućim presudama.

On je istakao da smatra da se ti slučajevi, zbog žurbe za zatvaranje suda, neće završiti onako kako se porodice žrtava boje da će završiti, a to je da dvojica optuženika ne dobiju kaznu kakvu zaslužuju.

“Uvjeren sam da će dokazi koje smo iznijeli biti dovoljni da uvjere sudije da ih (Radovana Karadžića i Ratka Mladića) osude za genocid. Ali, opet, sudije moraju donijeti svoju odluku. Ja čvrsto vjerujem da su ti dokazi dovoljni, ali vidjeli smo i u skorijoj prošlosti da su ponekad odluke iznenađujuće”, rekao je Bramerc u intervjuu za agenciju Anadolija.

Odluka Vijeća Haškog tribunala, ocijenio je Bramerc, da zbog kritika i sumnji u pošten rad predsjednika Suda Theodora Merona, diskvalifikuje danskog sudiju Frederika Harhofa iz slučaja Vojislava Šešelja, uticaće na donošenje presude u tom slučaju. Presuda je trebala da bude izrečena 30. oktobra, a to je već odgođeno.

“Na sudijama je da odluče šta će se dalje dešavati. Tražili smo od njih da preispitaju svoju odluku, argumentujući da pismo danskog sudije, u smislu njegovog sadržaja, ne opravdava uklanjanje sudije sa slučaja. Takođe smatramo da bi i pravna nauka u sličnim slučajevima bila protiv uklanjanja sudije. Ostale sudije su gledale drugačije na to, odlučili su drugačije, smatramo da je to veoma nesrećno, ali odluka je na sudijama i sada moramo da čekamo da vidimo kako će se ovaj slučaj nastaviti”, istakao je Bramerc, dodavši kako je jedna od mogućnosti da se ovom slučaju dodijeli novi treći sudija, kojeg bi trebalo uputiti u proces.

“Tokom veoma teškog suđenja, prezentovali smo dokaze koje smo imali, potom je slučaj prošao kroz takozvanu 90-dnevnu fazu, gdje sudije donose odluku da li postoji slučaj na koji odbrana treba da odgovori. Dobili smo pozitivnu odluku u vezi počinjenih zločina, ali mi je izuzetno teško da predvidim ishod, pogotovo sad kad ne znamo koji će biti sljedeći korak i da li će biti dodijeljen novi sudija”, pojasnio je on.

Kako je kazao, Haški tribunal nastaviće sa radom i tokom 2015.

Iako se Tribunal trenutno nalazi u ‘silaznoj fazi’, procesi koji su u toku moraju biti okončani uz nedostatak osoblja. Bramerc je stoga istakao kako će se svi potruditi da pravni standardi koji se primjenjuju ne oslabe, kako od strane kancelarije tužioca, tako i za odbranu.

“Uvjeren sam da će Tribunal nastaviti sa radom i tokom 2015. godine. Upravo smo podnijeli prijedlog budžeta za naredne dvije godine, 2014. i 2015., i ne očekujem nikakve probleme. Lično, potpuno sam uvjeren da ćemo dobiti vrijeme koje nam je potrebno da završimo sa preostalim suđenjima. Uvijek sam govorio da je veoma važno da optuženi u Hagu imaju dovoljno vremena da predstave svoju odbranu. Što se mene tiče, ubijeđen sam da će slučajevi koji su u toku biti nastavljeni na način na koji i trebaju”, kazao je Bramerc.

Exit mobile version