Kamerama “protiv” krađe, kao u vrijeme glasanja za referendum o otcepljenju Crne Gore (video)

Novi Pazar – Tutin – Biračka mjesta bila su otvorena na vrijeme, ali bez posmatrača liste „Za Bošnjake Sandžak i Muftiju“. Prema riječima Ferida Bulića iz izbornog štaba liste “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju”, i na ovim ponovljenim izborima dešavale su se određene nepravilnosti i pritisci, od psovki, uvredljivih komentara i gestova od strane odbornika liste „Za Bošnjačko Jedinstvo“, pa sve do otvorene krađe. Bulić naglašava da je velika nepravda i presedan da lista koja učestvuje na izborima nema posmatrače na biračkim mjestima, što ukazuje da se ponovno pripremaju krađe na spomenutim biračkim mjestima.

Cijela izborna procedura na biračkim mjestima u opštini Tutin, kako ističu predstavnici liste „Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“, odvijala se u koordinaciji sa Ivanom Šebekom, zamjenikom predsjednika Republičke izborne komisije, Veljkom Odalovićem, sekretarom Republičke izborne komisije i Adnanom Šehovićem, članom radnog tijela RIK-a za općinu Tutin, koji je prekršio izbornu šutnju i javno rekao da će da napuni kutije i da ga u tome ne može niko spriječiti.

Šehović je ove riječi izgvorio pred svima, uključujući i zamjenika predsjednika RIK-a Ivana Šebeka, koga je naša ekipa kontaktirala, gdje, uprkos video zapisu tvrdi da ništa od navedenog nije čuo.

Ovakvim ponašanjem Republička izborna komisija preuzela je ulogu direktnog saučesnika krađe i nanela nenadoknadivu štetu ne samo listi “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju” nego i ukupnom državnom ustorjstvu i poljuljala krhko povjerenje Bošnjaka u institucije koje su od dražve delegirane da izvrše izborni proces. Lista “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju” nije čekala, već je odmah podnijela krivične prijave protiv ove trojice.

Lista “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju” neće priznati ponovljene izbore na ovim biračkim mjestima, jer je krađa i ovoga puta bila očigledna i vidno zabilježena našim kamerama.(VIDEO KRAĐE LISTIĆA) Predstavnici ove liste zahtjevaju od RIK-a da se ponove izbori na ova 3 biračka mjesta kako bi se bar simbolično otklonila nepravda.

Prema analizama koje je izvršila agencija SANA na osnovu video materijala koji je snimljen na biračkim mjestima, na izbore u Koniču, Dubovu i Ribariću je izašlo svega 743 osobe. Izborna komisija je objavila da je na ta tri biračka mjesta izašlo 1026 osoba. Dakle, jasno je, tvrde iz tabora liste „ Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“, da je lista Sulejmana Ugljanina nelegalno ubacila 303 listića u kutije u toku glasanja, s obzirom da lista ‘ZA BOŠNJAKE, SANDŽAK I MUFTIJU’ nije imala posmatrače.

Mnogo smo slušali o fer izborima tokom predizborne kampanje, čak je i sklopljen sporazum koji su predstavnici obe liste potpisali i time se obavezali na fer plej. Da je sporazum propao, više je nego očigledno od strane liste „ Za Bošnjačko Jedinstvo“. I pored svih viđenih mahinacija, predstavnik ove liste dr. Sulejman Ugljanin tvrdi da je sve što je potpisao i ispoštovao.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO