Naslovna Sandžak Novi Pazar Kako Zukorlić prepravlja Šerijat

Kako Zukorlić prepravlja Šerijat

Muamer-LGBT

Novi Pazar – Početkom ovog milenijuma, mislim da je bila 2001. godina, u Srbiji je počelo da se govori o pravima gej osoba i o održavanju takozvane “Parade ponosa” u Beogradu. Najava mogućnosti da se ta Parada održi u javnosti je izazvala veliku buru i raspravu između protivnika i pristalica ove manifestacije. Tema prava gej osoba i održavanja Parade je kroz medije bila nametnuta i neizbježna i u običnim razgovorima ljudi na ulici, u kahvi ili na posedku. Svako je imao svoje mišljenje i stav.

U jednom neformalnom razgovoru iz tog vremena, dok sam sa Zukorlićem ispijao kahvu, pitao sam ga kakav je Šerijatski stav prema gej osobama. Kao musliman, želeo sam da dobijem odgovor od šerijatskog pravnika, od muftije, da zauzmem ispravan stav sa aspekta islama, da se oslobodim eventualnih stereotipa i predrasuda i da se na islamski ispravan način ophodim prema toj populaciji.

Zukorlić se malo zamislio. Žmirkao je na desno oko i podigao pogled prema nebu. To je trajalo par sekundi a onda je vratio pogled prema meni i širom otvorenih očiju rekao:

“Ubijaju se”

“Ubijaju se?” – ponovio sam upitno, jer nisam očekivao takav odgovor.

“Da ubijaju se bacanjem sa litice u provaliju.” – rekao je Zukorlić i citirao mi i tumačio prevode Kur'anskih ajeta  iz sure Hud koji govore o hazreti Lutovom narodu.

Petnaestak godina kasnije, 2014. godine, Muftijstvo Sandžačko na čijem čelu je Zukorlić izdalo je saopštenje za javnost vezano za za koaliciju BDZS i LDP i njihovoj podršci LGBT osobama. U saopštenju se izmedju ostalog kaže “… Sa aspekta islama, LGBT orijentacija predstavlja duhovnu i moralnu devijaciju koju je potrebno preventivno i adekvatno liječiti…”.

Ovo saopštenje je panično napisano i objavljeno poslije ponoći u nedjelju na ponedjeljak. Ono što bode oči i inteligenciju svakog muslimana jeste to da je sročeno i napisano tako da čuva hatar koalicionih partnera a Božiji hatar je potisnut za rad glasova i poslaničkih mandata.

Bojim se da su u pravu svi oni koji tvrde da je Zukorlić za rad dunjaluka, vlasti, poslaničkih mandata spreman da prekraja i Božije zakone i da ih tumači kako njemu odgovara. Cilj opravdava sredstvo,  Zukorlić poodavno živi po ovom principu.

On je ulema a u jednom od ova dva slučaja nije govorio istinu. Je li šerijatski princip da se LGBT osobe ubijaju bacanjem sa litice u provaliju ili preventivno i adekvatno liječie? I jednu i drugu tvrdnju je izrekao Zukorlić. Pošto su ove tvrdnje jedna drugoj suprotne zanima me kada nije govorio istinu? Kada je slagao na Šerijat? I još me zanima može li ulema koja laže i ne govori istinu da bude predvodnik muslimana? Koji su to viši ciljevi zbog kojih je Zukorlić spreman da muslimane izvrgava ruglu i podsmjehu i da prekraja Allahove dž.š. zakone? Do pravde se ne dolazi nepravdom, niti se do istine dolazi preko laži.

S poštovanjem Vaš čitalac, Bošnjak, musliman

P.S. Ovo je pismo čitaoca koje je stiglo u našu redakciju i koje smo samo u uvodnom dijelu neznatno skratili i objavili bez ikakvih ispravki osim lektorskih i pravopisnih.

Exit mobile version