Kada prođe nekoliko nedelja od rođenja bebe i ustali se njen dnevni ritam, pravilno raspoređene aktivnosti u toku dana obezbediće vam lep i ispunjen dan.

beba

 

Potrebe bebe se menjaju sa njenim uzrastom, ali nisu iste ni za sve mališane. Međutim, ako neke aktivnosti pravilno rasporedite u toku dana i uskladite sa uobičajenim ritmom mališana, vreme koje provedete zajedno biće vam zabavnije.

Pogledajte naše predloge za satnicu bebinih aktivnosti.

7.00h- Jutarnje vežbe
Vaša beba je celu noć provela spavajući na leđima, pa će joj ležanje na stomaku, 15 minuta nakon obroka, veoma prijati. Tako će ojačati vratne mišiće, a ovaj položaj može da je podstakne da počne da puzi.

9.00h-Vreme za zbližavanje
Sa bebom u naručju završite neke manje obaveze u kući ili obavite telefonski razgovor. Vaša blizina i stalno kretanje će mališanu biti veoma zabavni, naročito ako mu se često obraćate.

10.00h-Šetnja
Ovo je vreme za boravak na svežem vazduhu i fizičku aktivnost. U toku šetnje razgovarajte sa bebom, pokazujte joj drveće, oblake, automobile.

12.00h-Obrok za mališana
Dok vi pripremate obrok za vašu bebu koja spremna sedi u stolici za hranjenje, listanje slikovnice je odličan način da joj se okupira pažnja.

13.00h-Radoznali um
Pravo je vreme za razonodu, pa će igračke različitih oblika, boja i teksture zabaviti vašu bebu i podstaći njenu radoznalost.

14.00h- Popodnevni san
Kada beba pokaže znake umora, spustite je u krevetac. Ne uzimajte je čim čujete da se probudila, pustite da se polako rasani.

16.00h- Vreme za igru
Pustite tihu muziku i ostavite mališana da se sam igra na podlozi za igru ili u ogradici. Deca stiču značajne veštine dok uče da se sama zabavljaju.

19.00h-Vežbe pre spavanja
Pripreme za spavanje mogu da počnu. Kako bi se beba umirila pre spavanja, možete opet da je stavite na stomak ili radite vežbice na podlozi za igru.