Kako su pisali Zukorlićevi saradnici: “Erdogan i Turska grleći nas prenose nam otrovni svrab”

Novi Pazar – Iznenada, reklo bi se ničim izazvano, jučer je osvanulo “bratsko” pismo Zukorlićevog saradnika i direktora medrese Rešada ef. Plojevića gdje se na neuobičajen način obraća predsjedniku Erdoganu u vezi njegove posjete Sandžaku i na krajnje neprimjeren način se potpiruje unutarbošnjačka podjela po onom principu svi su loši samo je Zukorlić evlija.

Rešad Plojević iz petnih žila se trudi da dokaže kako eto Zukorlić i njegovi saradnici nisu protiv Erdogana i kako su im “dušmani naturili“. Međutim, za dobre poznavaoce prilika u Sandžaku ovo govori posve nešto drugo, odnosno da je i ovoga puta Zukorlić i njegov krug ljudi isključen iz zvaničnog protokola posjete. Ovo je i logično ako se uzme u obzir šta su sve zadnjih godine Zukorlić i njegovi “nosači kofera“ izgovarali za Tursku, Erdogana i najviše turske zvaničnike.

Svima je dobro poznat snimak divljanja Zukorlićevaca za vrijeme posjete turskog predsjednika Sandžaku. Na tom snimku se vide telohranitelji Zukorlića, sadašnji direktor Sandžak TV Salahudin Fetić, kao i pojedine Zukorlićeve visokorangirane efendije poput Enesa Ibrovića i sl.

Ovom prilikom ćemo podsjetiti kako je 2013. o Turskoj i Erdoganu pisao poslanik i najbliži saradnik Zukorlića Jahja Fehratović u autorskom tekstu u reviji Sandžak pod nazivom “Turski hijanet”:

“Od vremena Osmanlija na ovamo još nikad Bošnjaci u ovolikoj mjeri nisu imali odbojnije stavove prema turskim vlastima.“

“E, onda nam je mati (čitaj Turska) stala na noge i krenula u zagrljaj. A mi – mi se rastrčali k njoj da što prije osjetimo toplinu i onu draž materinskog osjećaja što nam toliko fali da ga haman i ne poznamo. Toliko smo se zalijepili uz nju, da se skoro istopismo ne videći da rukavice na materinim rukama imaju neke našim zanešenim očima nevidljive namaze što hoće da nas satru. I sada se čudimo dok gledamo u toplinu njenih očiju i češemo se zbog svraba kojim nas zaraziše te otrovne rukavice. Kako vrijeme prolazi, svrab je sve žešći pa pomalo počinjemo zazirati od majke, ne usuđujući se da joj prilazimo i prepustimo se njenim toplim i otrovnim dodirima.“

Valja otvoreno kazati da su Dijanet i njegov sadašnji rukovodilac Mehmed Gormez (nastavljajući posao svog prethodnika) bili partneri Beogradu u projektu razbijanja Islamske zajednice 2007. godine.”

“Dijanet je, u ime turskih vlasti i premijera Erdoana, učinio ovaj najveći grijeh cijepanja Islamske zajednice Bošnjaka Sandžaka koji nisu imali hrabrosti napraviti ni najveći diktatori i dželati Balkana. Zbog takvih nečasnih radnji, u Sandžaku se sve češće ova državna turska institucija oslovljava kao Hijanet.”

“Uvaženi Premijeru (čitaj Erdogane), na vrijeme promijenite otrovne rukavice kojim, umjesto bratske ljubavi i dobrote, s Vaših ruku na nas Bošnjake i druge muslimanske balkanske narode prenosite svrab što nam zadaje neugodne osjećaje i primorava da izbjegavamo Vaš iskreni stisak.”

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO