Kako pripremiti auto za zimu

489
A parked car is covered with ice in Lichtenau in northern Austria, December 3, 2014. Freezing fog and rain has covered parts of the region with ice, causing blocked roads due to fallen trees and closed schools for security reasons, local media report. REUTERS/Heinz-Peter Bader (AUSTRIA - Tags: TPX IMAGES OF THE DAY ENVIRONMENT)

Iako je protekli period obeležio toplo vreme za ovo doba godine, zima uskoro stiže i već sledeće nedelje možemo očekivati niže temperature i padavine. Uz malo pažnje, možete lako pripremiti automobil za temperaturu ispod minusa.

Auto-moto savez Srbije savetuje vlasnike vozila da ih pripreme za zahlađenje, kišu i sneg koji počinju za vikend. Kako se navodi, organizuje se akcija besplatne provere ispravnosti vozila AMSS do 26. novembra. Ipak, postoje neke sitnice koje i sami možete da uradite da pripremite auto za predstojeću hladnu sezonu.

1. Zimske gume
Vozači u Srbiji na svojim vozilima moraju da imaju zimske gume na sva četiri točka, ukoliko se na putevima nalazi sneg, led ili poledica, predviđeno je Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju. To važi za period od 1. novembra do 1. aprila.

Zimske gume su korisne ne samo zbog snega na kolovozu, već i zato što su otpornije na hladnoću.

2. Održavanje gumenih i plastičnih delova
Bilo bi korisno pre niskih temperatura premazati sve gumene i plastične delove (brisače, gume na vratima) sredstvom koje sadrži glicerin. Tako izbegavate oštećenja, ali i da se ti delovi zalede.

3. Antifriz
Nije loše sipati antifriz i dok ne počne “minus”, pošto ako vas iznenade niske temperature, postoji rizik da hladnjak pukne ili se blok motora zaledi.

4. Akumulator
Na vreme proverite stanje vašeg akumulatora, pošto se zimi više troši. Takođe, trudite se da pre nego što upalite auto ne uključujete svetla, brisače ili grejače, pošto oni “vuku” struju. Nije loše i da promeniti ulje i filtere na početku sezone.

5. Ručna
Ne podižite ručnu pri parkiranju kada krene minus, postoji šansa da se zaledi mehanizam i onda ne možete ništa da uradite.

6. Metlica i patosnice
Ne dozvolite da vas sneg iznenadi, već sada stavite u gepek metlicu i lopatu. Takođe, promenite patosnice ako su dotrajale i trudite se da nabavite neko od vodootpornog materijala, da vam se ne bi natapala, bila klizava i tako smetala u vožnji.

izvor: N1